Guaidó uspio ući u zgradu venezuelskog parlamenta, vojska mu blokirala ulaz

Guaidó uspio ući u zgradu venezuelskog parlamenta, vojska mu blokirala ulaz
Foto: EPA

LEGITIMNI venezuelski čelnik Juan Guaidó danas je uspio ući u zgradu parlamenta, što su prvo pokušale spriječiti snage sigurnosti na ulazu, nakon što su vladajući socijalisti u nedjelju izabrali novo čelništvo parlamenta.

Lokalne televizije snimile su polusatni sukob Guaidóa s vojnicima koji su mu prvo blokirali ulaz, a kasnije mu ipak omogućili prolazak zajedno s nekoliko zastupnika.

No kratka sjednica je po njihovom dolasku već bila završila, otkrio je svjedok Reutersu. Sjednicu je vodio Luis Parra, koji je prisegnuo za predsjednika parlamenta nakon što su mu dužnost predali saveznici predsjednika Nicolasa Madura.

Guaidó htio voditi sjednicu parlamenta

Parrina jučerašnja prisega Maduru je omogućila dominaciju nad posljednjom većom državnom institucijom te je učinjen korak unatrag u naporima Washingtona da svrgne Madura.

Parra je u Kongres izabran 2015., a izbačen je iz oporbene stranke krajem prošle godine zbog optužbi za korupciju, koje on odbacuje.

Deseci zemalja, uključujući SAD, odbacili su Parrino imenovanje i kažu da će nastaviti priznavati Guaidóa kao predsjednika parlamenta i legitimnog predsjednika Venezuele.

Guaidó je danas htio voditi sjednicu parlamenta unatoč Parrinom "parlamentarnom puču". 

"Došli smo spasiti parlament od uništenja", tvitao je Parra i odbacio Guaidóove tvrdnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara