Guaido pozvao građane na ulice protiv Madura. Izašlo ih oko 5000

Guaido pozvao građane na ulice protiv Madura. Izašlo ih oko 5000
Foto: EPA

NA POZIV Juana Guaidóa nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u Caracasu protiv Nicolasa Madura, a venezuelski oporbeni čelnik se nada da će iskoristiti događaje u Boliviji za svrgavanje socijalističkog predsjednika.

"Nećemo popustiti, nećemo uzmaknuti", istaknuo je Juan Guaido pred okupljenima.

On pokušava djelovati u ozračju odlaska bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji je u nedjelju dao ostavku nakon prosvjeda oporbe koja ga je optužila za prijevare na predsjedničkim izborima 20. listopada.

Bolivija je "postigla slobodu zahvaljujući jedinstvu svih svojih snaga", inzistirao je Guaido, kojeg pedesetak država priznaje privremenim predsjednikom.

Test za Guaidoa

Razina mobilizacije predstavlja test za mladog čelnika koji neprestano od siječnja pokušava svrgnuti Nicolasa Madura.

Prema procjeni novinara agencije France Presse, oko 5000 prosvjednika je izašlo na ulice Caracasa, puno manje od više desetaka tisuća koje je Guaido uspijevao okupiti početkom godine, nakon što se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom.

Ali skup u subotu je najveći nakon velike manifestacije 1. svibnja, organiziranog dan nakon njegovog poziva na pobunu protiv Nicolasa Madura.

Guadio i venezuelska oporba optužuju Madura da se prijevarama na predsjedničkim izborima održao na vlasti i nazvao ga je uzurpatorom.

"Naša očekivanja su velika. Ne želimo da se ovaj skup bude jedan od onih kada se političari popnu na govornicu i kažu dvije tri stvari pa se svi vrate doma", rekao je Omar Kinezler, 19-godišnji student.

Prema ispitivanju instituta Datanalisis provedenog između 18. i 25. listopada, 32 posto ispitanih je izjavilo da su spremni prosvjedovati i podržati Juana Guaidoa koji je i predsjednik parlamenta.

Venezuela proživljava najtežu gospodarsku krizu, a inflacija bi ove godine mogla dosegnuti 200.000 posto, prema podacima MMF-a. 

Nicolas Maduro, koji je postao predsjednik nakon smrti Huga Chaveza 2013., redovno optužuje venezuelsku oporbu da ga želi svrgnuti "državnim udarom" koji podržavaju Sjedinjene Države i Kolumbija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara