Guaido sletio u Venezuelu, na aerodromu se sukobili njegovi i Madurovi pristaše

Guaido sletio u Venezuelu, na aerodromu se sukobili njegovi i Madurovi pristaše
Foto: Epa

OPORBENI čelnik Venezuele i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido sletio je jučer u Caracas nakon trotjedne međunarodne turneje, a uoči njegova povratka u glavnoj zračnoj luci te zemlje izbili su sukobi između oporbenih zastupnika i pristaša predsjednika Nicolasa Madura.

"Sletjeli smo u Caracas. Donosim sa sobom podršku slobodnoga svijeta, spremnog pomoći nam u obnovi demokracije i slobode", napisao je Guaido na Twitteru.

Pretučeni novinari?

Uoči njegova dolaska u zračnoj luci su izbili sukobi između oporbenih zastupnika i pristaša predsjednika Nicolasa Madura. Snimku sukoba na Twitteru je objavila Guaidova oporbena stranka Voluntad Popular s podtekstom: "Militanti i dužnosnici Madurova režima napadaju zastupnike i pokušavaju im zapriječiti pristup zračnoj luci radi dočeka (Guaidoa)."

Nacionalni sindikat novinara Venezuele (SNTP) objavio je da su Madurovi pristaše prebili dvojicu novinara koji su pokušavali izvještavati s mjesta događa.

Kako bi spriječile oporbene zastupnike da dočekaju Guaidoa, vlasti Venezuele podigle su cestovne zapreke između Caracasa i zračne luke koja se nalazi u Marquetiji, oko 25 kilometara južno od glavnoga grada, priopćio je Guaidov ured.

Posjet Bijeloj kući

Guaido, koji se prošle godine proglasio privremenim predsjednikom i kojega više od 50 zemalja svijeta priznaje kao zakonitog čelnika Venezuele, vratio se s međunarodne turneje na koju je otišao unatoč zabrani putovanja.

Turneja je uključivala posjet Bijeloj kući, gdje je dočekan na način uobičajeno rezerviran za čelnike država; posjet Davosu, gdje je nazočio Svjetskom gospodarskom forumu te posjet Bruxellesu, gdje je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača sankcije Venezueli.

Posjetio je i London te se susreo s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Lokalni su mediji izvijestili i o sukobu oporbenih zastupnika sa zaposlenicima državne aviokompanije Conviasa.

Američko ministarstvo financija prošli je tjedan toj zrakoplovnoj tvrtki nametnulo sankcije s objašnjenjem da je se koristi za "navažanje korumpiranih režimskih dužnosnika po svijetu s ciljem jačanja podrške njegovim antidemokratskim nastojanjima".

Maduro ima podršku vojske

Unatoč podršci međunarodne zajednice i masovnim protuvladinim demonstracijama u Venezueli, Guaido nije uspio istisnuti Madura, koji je osvojio drugi mandat na kontroverznim izborima 2018.

Razlog tome najvećim je dijelom činjenica da Maduro, za čijeg je mandata došlo do gospodarskog urušavanja koje je izazvalo masovni egzodus stanovništva, još uvijek uživa podršku moćne vojske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara