Guaido traži od G7 da na dnevni red summita uvrsti venezuelsku krizu

Guaido traži od G7 da na dnevni red summita uvrsti venezuelsku krizu
Foto: EPA

ČELNIK venezuelske oporbe Juan Guaido poslao je čelnicima G7 pismo u kojemu ih poziva da na svom susretu na vrhu u Francuskoj razgovaraju o krizi koja potresa njegovu zemlju, priopćio je venezuelski parlament u kojemu većinu ima oporba Nicolasu Maduru.

U tom pismu za koje se ne zna kada je poslano, Juan Guaido moli G7 da "koordinira zajedničku akciju kako bi se donijele primjerne sankcije za sve prekršitelje ljudskih prava i da prekine patnju venezuelskog naroda", piše u priopćenju kojega je dio objavio vanjskopolitički parlamentarni odbor.

Među pedesetak zemalja koje su predstavnika oporbe desnog centra priznale za privremenog predsjednika su i većina zemalja G7.

Juan Guaido naziva Nicolasa Madura "uzurpatorom" zbog "namještanja" predsjedničkih izbora 2018. koji su mu omogućili ostanak na vlasti i od siječnja ga pokušava izgurati iz palače Miraflores zahtijevajući "slobodne i jasne izbore praćene jamstvima".

Političku krizu u Venezueli prati gospodarska recesija koja pritišće zemlju: po podatcima Ujedinjenih naroda gotovo svakom četvrtom stanovniku Venezuele treba žurna humanitarna pomoć a hiperinflacija bi ove godine mogla narasti na milijun posto, navodi MMF.

Tu "humanitarnu krizu", nastavlja Guaido u svom pismu, "prouzročio je uzurpatorski režim Nicolasa Madura".

Čelnici G7 mogu pronaći "najdjelotvornije diplomatsko rješenje" za izlazak iz krize i za "mirnu i demokratsku tranziciju", piše Guaido na završetku svojeg pisma.

Susret na vrhu skupine najrazvijenijih zemalja svijeta u Biarritzu, na jugozapadu Francuske, treba se završiti u ponedjeljak oko podneva. Dnevnim redom skupa dosad su dominirali iranski nuklearni program i požari u Amazoniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara