Guantanamo - najveća sramota "najdemokratskije zemlje na svijetu"

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE su po mnogočemu specifična zemlja. Tamo se u jednoj emisiji inače proameričkog CNN-a s vlastitim predsjednikom sprdaju toliko brutalno da će i anti-Bushevski nastrojenom gledatelju biti žao aktualnog predsjednika.

S druge strane, aktualna Busheva administracija je u Guantanamu uspostavila jednu od najvećih sramota SAD-a, ali i cjelokupne zapadne civilizacije koja takvu sramotu nije spriječila - logor za "neprijateljske borce".

Podsjetimo, u Guantanamu je trenutno u, blago rečeno, neljudskim uvjetima smješteno 517 "neprijateljskih boraca" - termin koji opisuje nesretnike koji o očima Busheve administracije nemaju prava koja bi po Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici trebali imati. Naravno, za Busha, Cheneya, Rice i ostatak teksaško-naftaškog lobija koji već godinama vlada najbogatijom zemljom na svijetu se ne radi o ratnim zarobljenicima nego o gamadi čija bi se prava dala izjednačiti s pravima Židova u nacističkoj Njemačkoj.

Bush je u danima nakon 11. rujna 2001. dotične opisao kao "najgore od najgorih", što je privremeno umirilo američku javnost, koja je tih dana bila toliko razjarena da je svakog, pa makar i navodnog, pripadnika Al-Qaide bila spremna nabiti na kolac i ostaviti ga da umire u mukama nasred Broadwaya ili Madison Square Gardena.

No, zatočenici Guantanama, čiji je štrajk glađu nedavno brutalno prekinut vezivanjem u stolice i nasilnim hranjenjem, zapravo i nemaju previše veze s teroristima. Većina njih dolazi iz Afganistana i Pakistana, a njihov jedini grijeh jest da ih je netko, točnije rečeno bilo tko, optužio da imaju veze s Al-Qaidon i/ili talibanima.

BBC navodi neke od kriterija koji su bili dovoljni za proglašenje nekog od stanovnika Afganistana ili Pakistana "neprijateljskim borcem". Ma koliko to god bizarno zvučalo, neki od tih kriterija su sljedeći: posjedovanje vatrenog oružja, posjedovanje ručnog sata marke Casio (!?) i posjedovanje maslinasto-sive odjeće. Velika većina muškaraca iz Afganistana posjeduje bar jedan komad vatrenog oružja, što je obzirom na sigurnosno stanje u toj zemlji posve razumljivo. Casiov sat i maslinasto-siva odjeća mogu se kupiti na svakoj tržnici u svakom gradu u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tvrdnjama iz samog Pentagona, 95 posto "neprijateljskih boraca" nisu zarobili američki vojnici u borbama u toj ratom razrušenoj zemlji. Oko 86 posto njih Amerikancima su predale osobe koje se ne mogu opisati nikako drugačije nego "lovci na glave", i to nakon općeraširene kampanje u kojoj su se stanovnicima Afganistana i Pakistana nudili nemali novčani iznosi za "izručenje osoba za koje se sumnja da imaju veze s Al-Qaidom ili talibanima".

Američki odvjetnici koji se bave "slučajem Guantanamo" svjedoče o lecima koje je američka vojska raspačavala širom Afganistana i Pakistana.

"Domognite se bogatstva i moći o kojima nikad niste ni sanjali! Možete dobiti milijune dolara pomagajući anti-talibanskim snagama da se dočepaju talibanske i Al-Qaidine ubojice. To je dovoljno novca da osigurate vašu obitelj, vaše selo i vaše pleme do kraja života." - stajalo je u lecima.

Prema tome, više od 440 od 517 "neprijateljskih boraca" u Guantanamo je dospjelo nakon što su ih Amerikancima predali lokalni lovci na glave, kojima je do borbe protiv talibana i terorista stalo otprilike kao Bushu do ljudskih prava "neprijateljskih boraca".

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara