Guardian Britancima otkriva tajne hrvatskog "raja na zemlji"

Guardian Britancima otkriva tajne hrvatskog "raja na zemlji"

POD NASLOVOM "Dijelovi raja" ugledni britanski dnevni list Guardian objavio je zanimljiv članak kojim britanskim turistima, koji u zadnjih par godina sve češće posjećuju našu zemlju, otkriva dosad nepoznate dijelove Hrvatske, te preporuča uživanje u njima.

Kao prva od "neotkrivenih" lokacija navodi se zadarski arhipelag. List savjetuje turiste da unajme brodicu ili katamaran, te istraže "relativno netaknuti" arhipelag nedalego Zadra, u kojem se nalazi 200-tinjak otoka i otočića. Posjet otocima mogao bi se produljiti na više od jednog dana, ali isplati se zbog fantastičnih panorama i pješčanih plaža, navodi list.

Palmižana na Paklenim otocima nedaleko Hvara navodi se kao mjesto koje se nipošto ne smije propustiti. Kad Hvarani idu na plažu, ne misle na lokalnu luku, nego upravo na Palmižanu, kompleks bungalova okružen prekrasnim vrtom prepunim rijetkim biljnim vrstama, navodi list, pa dodaje kako se u Palmižani nalazi sve što se može poželjeti. Od umjetničkih radionica, koncerata klasične glazbe, tečajeva ronjenja, jedrenja te, naravno, pješčanih plaža, pri čemu do ludog noćnog života Hvara treba samo platiti kratku vožnju taksi-brodicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatni Rat na otoku Braču nalazi se u gotovo svakoj turističkoj brošuri o Hrvatskoj, piše Guardian. No, ukoliko se želite maknuti od turističke vreve, produžite prema zapadu, gdje ćete prvo proći nudističku plažu Paklina, te doći do kamenitog predjela u kojemu uživa tek nekolicina kupača. Istočno od dominikanskog samostana nalazi se mali zaljev s pješčanom plažom, koji Guardian toplo preporučuje.

Jadransko more idealno je za sigurno i opuštajuće jedrenje, navodi list. Mediteranska klima osigurava ugodno i toplo vrijeme, bez velikih promjena za vrijeme plime i oseke, te bez jačih morskih struja koje mogu omesti sigurno jedrenje. Turisti mogu birati između ravno 1,185 otoka i otočića u kristalno čistim vodama Jadrana, piše Guardian, pa dodaje kako je hrvatsko more idealno za ronioce, kojima se pruža mogućnost istraživanja brojnih pećina, ali i olupina brodova potopljenih u Drugom svjetskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara