Guardian otkriva detalje bijega Ratka Mladića: "Putin je naložio da ne smije biti izručen Haagu"

Guardian otkriva detalje bijega Ratka Mladića: "Putin je naložio da ne smije biti izručen Haagu"

Foto: icty.org

JUČER je objavljena knjiga "Na tragu krvnika", koju je napisao novinar i urednik vanjske politike uglednog Guardiana Julian Borger.

Nakon izlaska knjige, Guardian je objavio jedan isječak koji govori o bijegu i skrivanju Ratka Mladića u Srbiji.

Prema tekstu, Mladić se punih 14 godina skrivao u Srbiji, a iza sebe je imao logističku i financijsku potporu srpske vojske, ali i pojedinaca u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Mladić je do izručenja, kako piše Guardian, u Srbiji živio kao car, provodio dane s "vojnim drugovima", igrao šah, stolni tenis, posjećivao nogometne utakmice i posjećivao brojne restorane u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, kada je u Beogradu došlo do smjene vlasti, Srbija je donijela zakon o suradnji s Haškim tribunalom te je Mladić pobjegao iz Beograda u vojnu bazu Krčmar pokraj Valjeva, iz koje ga je država iselila na drugu lokaciju. Preselio je u novi stan u Novom Beogradu iz kojeg, zbog paranoje, gotovo uopće nije izlazio.

Kada je 2003. likvidiran premijer Zoran Đinđić pokrenuta je akcija Sablja u kojoj je provedeno preko 13.000 uhićenja te se Mladić u panici navodno sklonio u beogradski kvart Topčider.

Možda najzanimljiviji dio Guardianova teksta je onaj koji opisuje zašto Mladićevi pomagači i obitelj nikada nisu odali njegovu lokaciju. Autor tvrdi da su moćnog zaštitnika imali u FSB-u, ruskoj tajnoj službi koja je Mladića štitila zbog povezanosti Moskve sa Srbijom.

Miodrag Rakić tvrdi da su Rusi Mladićevim pomagačima redovno isplaćivali određene svote novca kako bi im olakšali skrivanje. Rakić je bio uvjeren da FSB štiti Mladića te je s tim zaključkom 2010. u Moskvi došao do Nikolaja Patruševa, bivšeg šefa FSB-a.

"Patrušev je odgovorio da je zaštita Mladića naložena iz viših krugova, budući da je u Kremlju od njega više pozicioniran bio samo Vladimir Putin, mogao je misliti samo na njega", piše Guardian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara