Guardian: "Privatizacija na Balkanu pati zbog ekonomske krize"

BALKANSKE zemlje i dalje imaju nekoliko "korporativnih dragulja" koji čekaju privatizaciju, ali globalna financijska kriza i politička nestabilnost najvjerojatnije će usporiti prodaju državnih tvrtki u narednoj godini, smatraju analitičari prema pisanju britanskog Guardiana.

Ekonomski analitičari koje je kontaktirao novinar Guardiana tvrde kako bi se zemlje istočne Europe u svojim naporima da se približe Europskoj uniji trebale okrenuti alternativnim ulaganjima, na području ekologije i poljoprivrede, koja nude manji rizik i potencijalno veću zaradu. Kao primjere ulijeva stranog kapitala u područje Balkana Guardian navodi ulaz Fiata u Srbiju, te General Electrica u Republiku Srpsku.

"Globalna će kriza značajno smanjiti raspoložive investitorske fondove za privatizaciju i smanjiti apetite velikih ulagača, zbog čega očekujemo usporenje privatizacije", rekao je za Guardian Hrvoje Stojić iz hrvatskog ogranka Hypo Grupe. Guardian navodi kako je Hrvatska, koja bi se uskoro trebala pridružiti Europskoj uniji, već privatizirala većinu državnih firmi, kao i Albanija i Crna Gora, dok nešto više prostora za priljev stranog kapitala imaju Srbija i BiH.

Privatizacija se sada zbog krize odvija u obrnutom smjeru, kompanije prelaze iz privatnog u državno vlasništvo, ističe Gabriel Dielacher iz tvrtke Vienna Capital Partners, koja savjetuje velike investitore. Deilacher stoga ističe kako bi vlade balkanskih zemalja svoje tvrtke u narednom razdoblju trebale prodavati samo ako su im sredstva očajnički potrebna, a u tom slučaju bi i investitori koji se ne boje rizika dugoročno mogli ostvariti zavidan profit.

Najsigurnije su uvijek privatizacije telekomunikacijskih i prehrambenih kompanija, te tvrtki za proizvodnju lijekova. Jedna takva je i Telekom Srbija, koji je trebao biti privatiziran iduće godine, ali to je odgođeno upravo zbog financijske krize. "Srbija trenutno nije na radaru velikih ulagača, koji su fokusirani na vrijedne dionice do kojih mogu doći na Zapadu. U kratkoročnom razdoblju, investitori bi trebali čekati prve znakove oporavka svjetskog gospodarstva prije nego se okrenu tržištima u razvoju", smatra Mladen Dodig iz Sinergija Kapitala i dodaje kako bi Srbija morala požuriti s privatizacijom jer vlada mora što prije popuniti rupe u budžetu, "ali nema garancije da će joj to poći za rukom".

J.C.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara