Gubitak osječkog IPK-a prošle godine 44,19 milijuna kuna

Gubitak osječkog IPK-a prošle godine 44,19 milijuna kuna
SKUPŠTINA poljoprivredno-prehrambenog kombinata IPK Osijek dd odlučila je na današnjoj sjednici da se gubitak za 2001. godinu, od 44,19 milijuna kuna, podmiri iz budućeg poslovanja društva te prihvatila odluku o povećanju temeljnoga kapitala tvrtke na nešto više od 855 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Zvonko Erak ocijenio je kako je, unatoč porastu gotovo svih vrsta proizvodnje, neprovedena financijska konsolidacija imala za posljedicu daljnja zaduživanja i nelikvidnost tvrtke, a što se, kako smatra, moralo odraziti na konačnom financijskom rezultatu.

Najvećim problemom označio je moguće smanjivanje oraničnih površina budući da se planiranom privatizacijom državnog poljoprivrednog zemljišta IPK-u namjerava u koncesiju dodijeliti znatno manje hektara nego do sada, a što bi moglo proizvesti znatan tehnološki višak.

Ocijenivši kako mogućnost privatizacije sustava IPK dd u paketu nije realna, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Ivica Pančić izjavio je nakon skupštine kako pretpostavlja da će se privatizacija ´obavljati u dijelovima´ te ´mora biti provedena relativno brzo i transparentno, uz brigu za manje profitabilna društva´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pančić je kazao kako bi modeli za dovršetak financijske konsolidacije trebali biti predočeni za dva tjedna, izrazivši zadovoljstvo prijedlozima za rješavanje problema neprofitabilnih poduzeća u sustavu IPK, koje su nedavno predložili većinski vlasnici Hrvatski fond za privatizaciju i Slavonska banka.

Istaknuo je kako Nadzorni odbor i uprave smatraju da planirane količine zemljišta za koncesiju IPK-u ´nisu dostatne´ te da će u tome slučaju ´nekoliko stotina ljudi ostati višak´.

´Treba procijeniti interes države. Postoje interesi seljaštva, ali i radnika, a od Vlade i resornih ministarstava tražit ćemo da se sadašnje površine povećaju´, istaknuo je Pančić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara