Gudelj ubojstvo Reihl-Kira smatra samo nesretnim slučajem

ANTUN GUDELJ, optužen za ubojstvo načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba u srpnju 1991. kod Osijeka, danas je na Županijskom sudu iznosio svoju obranu, prilikom čega je u biti u cijelosti ponovio svoj iskaz sa prvog suđenja 1996.

Gudelj smatra neutemeljenim tvrdnje supruge Reihl Kira, Jadranke i njezinog odvjetnika Slobodana Budaka koji u vezu s ubojstvom dovode njega i Branimira Glavaša. Izrazivši žaljenje zbog ubojstva Reihl Kira, napomenuo je da se radi o nesretnom događaju a ne o atentatu ili masakru. 

Optuženi tvrdi kako on niti ostali policajci na nadzornoj postaji kod Tenje nisu znali da će se održati pregovori u tom mjestu niti da će se načelnik Reihl Kir voziti civilnim vozilom. Gudelj je rekao da je pričuvnim policajcima na jednom sastanku bilo rečeno da mogu pucati ako se vozilo na njihov znak ne zaustavi, ali se nije mogao sjetiti tko im je na tom sastanku tumačio njihova ovlaštenja.

Promijenjena optužnica

Nakon što je pucao na vozilo u kojem se nalazio Reihl-Kir, Gudelj se udaljio s mjesta događaj i kaže da ga nitko od nazočnih nije zaustavio. Gudelj je nakon nekoliko pitanja odvjetnika Budaka odbio odgovarati na njegova ostala pitanja, smatrajući to maltretiranjem i provociranjem, a pri tom je ponavljao kako je svoju obranu već iznio 1996.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo danas je djelomično promijenilo optužnicu, navodeći da je Gudelj počinio ubojstva i pokušaj ubojstva s namjerom da se osveti članovima pregovaračkog tima, koje je držao odgovornim za stanje u Tenji. Zato je Gudeljev odvjetnik Domagoj Rešetar zatražio više vreman za pripremu obrane i završne riječi, pa je nastavak zakazan za 4. srpnja.

D.M.
Foto: Slobodna Europa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara