Gudurićev odvjetnik za Index: On je držao pušku u ruci, ali nije ubio Pukanića!

Tekst: A.H. / P.Vidov
Foto: MUP

SAMO dva dana prije početka suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, posljednji sudionik koji je bio na slobodi predao se policiji. Kako doznajemo od glasnogovornice MUP-a Republike Srpske, Bojan Gudurić sinoć se oko 20 sati u pratnji odvjetnika sam predao policiji. Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, rekla je za Index da je Gudurić odbio dati bilo kakvu izjavu policiji te je već danas prebačen u ekstradicijski pritvor u Sarajevu.

Hrvatski MUP je raspisao nagradu od 100.000 kuna za svaku informaciju koja može dovesti do njegova uhićenja, a Krunoslav Borovec za Index je kazao da još nemaju nikakvu službenu potvrdu te informacije, ali su zatražili od nadležnih organa da se Hrvatskoj što prije pošalje ili demanti ili potvrda.

Gudurićev odvjetnik: On nije kriv i vjeruje hrvatskom pravosuđu

"Bojan Gudurić se odlučio predati Republici Hrvatskoj jer vjeruje u hrvatsko pravosuđe i vjeruje da će se na sudu dokazati njegova nevinost", rekao je u razgovoru za Index Gudurićev odvjetnik Nenad Balaban. Gudurić je jučer stupio u kontakt s Balabanom te zatražio od njega da ga zastupa i posreduje u njegovoj predaji.

"Mi smo čak razmišljali da odemo na granicu i da se on tamo odmah preda hrvatskim vlastima, ali zakon nalaže da se ekstradicijski postupak obavi preko suda u BiH. Sudac je odmah zakazao ročište za utvrđivanje pritvora, a Bojan se i slaže da mu odredi pritvor jer želi biti što prije izručen u Hrvatsku", kaže Gudurićev odvjetnik, koji vjeruje da će njegov klijent već za desetak dana biti u Zagrebu.

"Njegov DNK je nađen na pušci jer ju je držao u ruci"

Gudurić će istražiteljima, prenosi nam njegov odvjetnik, ispričati da nije imao nikakve veze s Pukanićevim ubojstvom. "On negira da je aktivirao eksploziv kojim je ubijen Ivo Pukanić i da je sudjelovao u dogovorima oko atentata. Ali, nađen je neki DNK uzorak koji ga tereti. On ne poriče da je u vrijeme prije Pukanićeva ubojstva bio u nekom društvu u Hrvatskoj i u to vrijeme je, kaže, imao u ruci nekakvu pušku. Stoga je moguće da su oni na pušci našli njegov DNK. Ali nelogično je da bi on trebao puškom ubiti Pukanića, kad je tamo već bio postavljen eksploziv. Uostalom, on kaže da nije služio vojsku i da uopće ne zna pucati iz puške", kaže Balaban.

Gudurić će biti izručen Hrvatskoj

S obzirom na to da je Balaban bio službeno spriječen, Gudurića je pred sudom u Sarajevu zastupao Slavko Ašćerić. Gudurić je pred sucem zatražio da ga se izruči u Hrvatsku po kratkom postupku, a sudac u tome nije vidio ništa sporno pa mu je odredio ekstradicijski pritvor koji će trajati dok se ministarstva pravosuđa Hrvatske i BiH ne usuglase oko načina izručenja.

Odvjetnik Ašćerić kaže kako su uvjeti za izručenje ostvareni nakon što je utvrđeno da Gudurić nije državljanin BiH i da želi biti izručen Hrvatskoj. Ašćerić tvrdi kako Gudurić vjeruje da će u Hrvatskoj imati pravedno suđenje i biti oslobođen optužbi, ali nagađa se kako Gudurić priželjkuje što skorije izručenje u Hrvatsku jer se boji da bi mu život mogao biti u opasnosti ako ga izruče u Srbiju, gdje je već osuđen na zatvorsku kaznu zbog razbojništva.

I Srbija traži Gudurićevo izručenje

Iako Gudurićevi odvjetnici očekuju da će sve proći glatko i da će on uskoro biti u Zagrebu, tijekom poslijepodneva reagirao je i službeni Beograd, koji će također tražiti izručenje osuđenog kriminalca. Potvrdila je to za agenciju Srna srpska ministrica pravde Snežana Malović.

Malović kaže da je Gudurić uhićen i na osnovi srpske međunarodne tjeralice, koja je raspisana zbog zločina za koje je osuđen u Novom Sadu. Gudurić je u Srbiji osuđen kao član kriminalne skupine koja je počinila više teških kaznenih djela pljački u Novom Sadu, Somobru i Sremskoj Mitrovici tijekom 2004. i 2005. godine.

Odvjetnik vjeruje da će Gudurić biti izručen Hrvatskoj za desetak dana

No, odvjetnik Balaban siguran je da će njegov klijent ipak završiti u Hrvatskoj. "Srbija je kasnije raspisala potjernicu, potjernica koja je raspisana u Hrvatskoj je starija i ima prioritet", kaže Balaban. Na naše pitanje zašto se Gudurić nije ranije predao ako ima toliko povjerenja u hrvatsko pravosuđe, Balaban kaže kako je njegov klijent vjerovao da neće biti optužnice protiv njega.

Bude li izručen Srbiji, Srbija ga ne može izručiti Hrvatskoj

Kako doznajemo iz Ministarstva pravosuđa, ono još uvijek nije zaprimilo službenu obavijest nadležnih tijela BiH o uhićenju Bojana Gudurića. "No, prema saznanjima MUP-a, isti je uhićen u BiH temeljem međunarodne potrage radi izručenja Republici Hrvatskoj te će se postupak izručenja provesti u BiH u skladu s odredbama Europske konvencije o izručenju iz 1957. godine i dvaju dopunskih protokola uz tu Konvenciju, te relevantnih zakonskih odredbi koje uređuju postupak i pretpostavke za izručenje u BiH (Zakon o krivičnom postupku)", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva pravosuđa. Zanimalo nas je i što se će dogoditi ukoliko nadležni sud u BiH odluči Gudurića izručiti Srbiji. Kako stoji o odgovoru, ukoliko se to dogodi, "mogućnost njegova izručenja Republici Hrvatskoj iz Republike Srbije neće biti moguća jer još uvijek ne postoji bilateralni sporazum o međusobnom izvršenju između Hrvatske i Srbije. "Slučaj sukoba više zahtjeva za izručenje reguliran je čl. 17. Konvencije o izručenju, prema kojemu će država od koje se izručenje traži donijeti odluku cijeneći sve okolnosti, a naročito težinu i mjesto počinjenja kaznenih djela, vrijeme dostave zahtjeva, državljanstvo osobe koja se traži te mogućnosti daljnjeg izručenja drugoj zemlji", zaključuje se u odgovoru koji smo dobili od glasnogovornice Ministarstva pravosuđa Vesne Dovranić.

Ima kriminalnu prošlost

Bojan Gudurić, zvan Bajone, kao 24-godišnjak je kao član kriminalne skupine optužen u Srbiji za teška djela razbojstva počinjena u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu u drugoj polovici 2004. i siječnju 2005. godine. Njihove mete uglavnom su bile benzinske postaje, kladionice, zlatarnice, poslovni prostori i trgovine, a tužiteljstvo je utvrdilo da je njihov ukupni plijen bio 2,2 milijuna tadašnjih srpskih dinara. Skupina je pljačkala maskirana, naoružana do zuba, a žrtve su običavali vezivati selotejpom. Gudurić je studirao pravo u Novom Sadu.

Uskok je za ubojstvo poznatog novinskog izdavača, vlasnika Nacionala, optužio bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića Kardinala. Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju kojoj je cilj bio izvršiti atentat na Pukanića, a sve po narudžbi zloglasnog kralja beogradskog podzemlja Sretena Jocića, puno poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. Suđenje počinje sutra.

Gudurić i Milovanović nabavili oružje

Ivo Pukanić je, podsjećamo, ubijen 23. listopada u 18.22 sati kad je eksplodirala bomba postavljena kraj njegova automobila u dvorištu Nacionala. U Pukanićevu je društvu u trenutku ubojstva bio Niko Franjić, koji je u atentatu stradao kao kolateralna žrtva. Istragom je utvrđeno da je Slobodan Đurović od svog kuma Sretena Jocića dobio 1,5 milijuna eura za organiziranje atentata na Pukanića. Đurović je zatim stupio u kontakt s Robertom Matanićem te su njih dvojica zajedno okupila ekipu koja je počinila ubojstvo.

Robert Matanić je zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem tjednima pratio i promatrao Ivu Pukanića, a također je u Zagrebu osigurao smještaj za Bojana Gudurića i Željka Milovanovića. Njih su dvojica nabavila oružje i eksplozivnu napravu kojom je Pukanić ubijen. Svoj plan skovali su u stanu Roberta Matanića, a na tim im se sastancima pridruživao i Đurović koji je sve nadzirao i opskrbljivao ih potrebnim sredstvima.

Milovanović postavio bombu, Gudurić bio "na čeki" sa snajperom

Policijskom istragom također je utvrđeno da je famozni muškarac s kacigom koji je postavio eksploziv bio Milovanović, koji je ujedno nabavio eksplozivnu napravu. Gudurić je, pak, promatrao eksploziju kroz ciljnik snajpera. On je bio smješten na tavanu zgrade u Palmotićevoj ulici i spreman da smakne Pukanića ukoliko eksplozija ne obavi posao. No, za dodatnim metkom nije bilo potrebe; Pukanić i Franjić umrli su na mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara