Gutanje sperme: Đelo Hadžiselimović pod istragom, HTV prijavljen Vijeću

Gutanje sperme: Đelo Hadžiselimović pod istragom, HTV prijavljen Vijeću

"UREDNICA dokumentarnog programa HTV-a Lada Džidić zatražila je od urednika Džele Hadžiselimovića pismeno obrazloženje zašto se gledatelje HTV-a nije upozorilo da bi sadržaj druge epizode BBC-eve dokumentarne serije 'Istina o hrani' mogao biti problematičan", rekao je za Index glasnogovornik Hrvatske radio televizije Janoš Roemer, potvrđujući kako se emitiranje sporne epizode koja je uključivala i gutanje sperme oko 20.05 sati našlo pod istragom na Prisavlju.

Može li HRT pasti niže: Djeco, znate li kakav je okus sperme?

Bez primjedbi, osim prijave

Roemer je također dodao kako će nakon pismenog podneska Hadžiselimovića biti jasnije je li bilo eventualnog kršenja pravila emitiranja. Glasnogovornik HTV-a također nam je u izjavi rekao kako njihova služba za gledatelje nije zaprimila ni jednu primjedbu.

No službene informacije kojima raspolaže Index govore kako je prijavu Vijeću za elektroničke medije proslijedio Ured pravobraniteljice za djecu. No, krenimo redom.  

U subotu na drugom programu HTV-a u BBC-evoj emisiji "Istina o hrani' prikazane su scene u kojima tri žene ispred kamere degustiraju spermu. Degustacija je nalikovala na degustaciju vina, pa su žene moralo prvo govoriti o mirisu sperme, a zatim je i kušati te odgovarati na pitanja kao što su primjerice; Ima li sperma uobičajeni okus?

Index stvorio famu

Sporna scena mogla se na Drugom programu HTV-a vidjeti svega nekoliko minuta nakon prikazivanja crtanog filma "Tom i Jerry" u 20.05 sati. Istu emisiju BBC je u Engleskoj prikazao u noćnom terminu.

"Moram reći kako nije bilo nikakvih negativnih reakcija na emisiju. Nakon što je tekst izašao na vašem portalu, vidio sam da je Slobodna Dalmacija dobrim dijelom prepisala tekst s Indexa", kazao je glasnogovornik HTV-a Roemer.

Ured pravobraniteljice za djecu odmah reagirao

No, kako smo rekli, ipak nije riječ o fami. Ured pravobraniteljice za djecu proslijedio je prijavu radi emitiranja BBC-eve emisije u neprikladnom terminu Vijeću za elektroničke medije, a koje će eventualno odlučiti o sankcijama za nacionalnu TV kuću. Informacija o prijavi potvrđena nam je iz Ureda pravobraniteljice za djecu. 
 
"Ured pravobraniteljice za djecu primio je prijavu jedne udruge u kojoj se upozorava da su pojedine sekvence 2. epizode BBC-jeve dokumentarne serije 'Istina o hrani' neprimjerene djeci, a emisija je prikazana u ranom večernjem terminu, to jest u 20.05.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijavi se upozorava da je riječ o neprofesionalnoj primjeni Pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika, čiju provedbu prati Vijeće za elektroničke medije", rekla je za Index zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika dodajući kako je prijava danas proslijeđena Vijeću.

Sve više neprikladnog sadržaja

Također, Gabelica Šupljika je dodala kako Ured pravobraniteljice za djecu ne provodi monitoring programa, već postupa po prijavama, a češće reagira na sveukupnost pojava ugrožavanja odnosno zanemarivanja prava i interesa djece u određenom području.

No, potvrdila je kako Ured zaprima sve više primjedbi za neprimjeren sadržaj na televiziji, a to se odnosi i na HTV, kao i na RTL televiziju i Novu TV te nakladnike.

Nije zabrana već zaštita

"Sadržaji koji su neprimjereni djeci prikazuju se prije 21 sat, čak i u jutarnjem terminu, na primjer, u najavama emisija, da ih ima i u reklamama te da se takvi sadržaji ponekad emitiraju odmah nakon dječjih emisija ili crtanih filmova, što sve upućuje na zaključak da se Pravilnik ne primjenjuje", ističe u svom odgovoru za Index zamjenica Gabelica Šupljika.

"Svrha Pravilnika nije 'zabraniti' prikazivanje filmova koji sadrže prizore nasilja i seksa, kao što se ponekad interpretira, već osigurati zaštitu djece, među ostalim i promišljenim planiranjem termina prikazivanja pojedinih sadržaja, što je zadaća i odgovornost urednika", ističe na kraju Gabelica Šupljika.  

Prvo gledanje, pa onda odluka

Prema zakonskoj proceduri Vijeće za elektroničke medije nakon prijave sporne emisije, prvo će trebati od HTV-a zatražiti spornu snimku. U ovom slučaju riječ je o drugoj epizodi serije "Istina o hrani". Nakon dostave snimaka, Vijeće  razmatra ima li elemenata kršenja zakona, te se naknadno određuju eventualne sankcije.

I.Ć.
Foto: BBC 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara