Guverner HNB-a se sjetio još jednog sastanka s američkim strvinarskim fondom

Guverner HNB-a se sjetio još jednog sastanka s američkim strvinarskim fondom
Foto: FaH

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, čiju je dotad nepoznatu komunikaciju s američkim strvinarskim fondom Knighthead u svojoj knjizi razotkrila Martina Dalić, sjetio se još jednog sastanka s predstavnicima tog fonda, javlja N1.

To proizlazi iz odgovora HNB-a na upit te televizije: "Uvidom u poslovnu prepisku guvernera, želimo vas dodatno izvijestiti da se guverner s predstavnicima Knighthead fonda sastao u još jednom navratu, 11. travnja 2017. godine, izvan prostorija Hrvatske narodne banke. I ovaj sastanak dio je redovite guvernerove prakse da se susreće sa predstavnicima financijskog svijeta iz zemlje i inozemstva koji to zatraže, a čije poslovanje može imati učinka na financijski sustav i gospodarstvo Republike Hrvatske."

Naime, N1 je zatražio pojašnjenja od guvernera nakon što je Martina Dalić otkrila da ju je s fondom (za koji se pretpostavlja da je kupovao obveznice Agrokora u bescjenje, a zatim ih kroz roll-up kredit u potpunosti naplatio) povezao upravo Boris Vujčić.

Prvo priznao jedan sastanak, onda još jedan, a danas i treći

U šturim odgovorima, HNB je najprije priznao samo sastanak s mlađim analitičarom fonda Adamom Pieczonkom prije izglasavanja Lex Agrokora, zatim još jedan sastanak sa samim Thomasom Wagnerom u svibnju 2017., a na kraju i ovaj treći, samo dan nakon izglasavanja zakona.

No još uvijek se čeka odgovor HNB-a na brojna pitanja, poput toga zašto bi se guverner nacionalne banke sastajao s mlađim analitičarima rizičnih fondova. HNB je na to pitanje samo poručio da to nije neuobičajeno, iako se s time ne slažu brojni poznavatelji odnosa u svijetu financija, piše N1.

Također, HNB još uvijek nije pojasnio ni što se krije iza odgovora da je Vujčić Knighthead povezao s Martinom Dalić jer se ''HNB ne bavi financijskim restrukturiranjem trgovačkih društava''. Naime, ni u tom trenutku, a niti kasnije, vlada se također nije bavila restrukturiranjem Agrokora. Dapače, i premijer i drugi dužnosnici često ponavljaju da je to stvar vjerovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara