Gužva u Remetincu: Ustavni sud Vladi naredio da poboljša stanje u zatvoru

RAZMATRAJUĆI tužbu bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Roberta Peše, koji se žalio na odluku o produljenju pritvora koji mu je određen u sklopu istrage i sudskog postupka u aferi "veliki Maestro", Ustavni sud je proveo svoju istragu o stanju u zagrebačkom zatvoru Remetinec u kojem je Peša proveo više od 20 mjeseci.

Peša je u Ustavnoj tužbi naveo nekoliko detalja s kojima se susreo tijekom boravka u Remetincu. Bio je u ćeliji površine 18 četvornih metara koju je dijelio sa šestoricom pritvorenika, piše Večernji list.

U ćeliji su imali jedan sanitarni čvor koji nije potpuno odijeljen od same ćelije. Imali su stol sa četiri stolice zbog čega se ručalo u smjenama. Na red za ulazak u kupaonicu se čekalo pola sata, a tko nije mogao čekati koristio je boce.

Prilikom pokušaja da dođe kod liječnika specijaliste Peša nije imao uspjeha. Jedan je pak zatvorenik popio sredstvo za čišćenje WC-a, a Peša ga je našao kako leži na podu. Jednom zatvoreniku s epilepsijom su ostali zatvorenici jednom kada je imao napadaj spasili život, a među zatvorenicima je bio i jedan koji je imao hepatitis.

Prekršene su europske norme

Nakon istrage Ustavni su suci donijeli odluku kojom Hrvatskoj Vladi daju rok od pet godina da poboljša uvjete boravka zatvorenika u Remetincu koji prema sadašnjem stanju krši osnovne europske norme u pogledu smještaja zatvorenika i pritvorenika u zatvorske ćelije.

Ustavni sud je odredio da se kapacitet zatvora mora prilagoditi potrebama smještaja pritvorenika sukladno standardima Vijeća Europe i prakse Europskog suda za ljudska prava, a koji određuje da tretman zatvorenika ne smije biti ponižavajuć.

Zatvor u Remetincu ima kapacitet za smještaj 560 zatvorenika, međutim u njemu se nalazi oko 850 zatvorenika i pritvorenika. Prosječno je u jednoj ćeliji smješteno šest do sedam osoba, dok je europskim standardom predviđeno da svaki zatvorenik ima prostor od minimum četiri kvadratna metra.

Usporedi li se stanje u hrvatskim zatvorima s navedenim europskim odredbama, lako se dolazi do zaključka da je u Hrvatskoj stanje kritično.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara