Gvineja Bisao: Vođa udara razgovarat će s afričkim ministrima

VOĐA državnog udara u Gvineji Bisao pokušat će u ponedjeljak uvjeriti ministre vanjskih poslova zapadnoafričkih zemalja da svrgnuti predsjednik Kumba Yala ne zaslužuje povratak na čelo zemlje.

Ministri iz pet zapadnoafričkih zemalja trebali bi u ponedjeljak doputovati u bivšu portugalsku koloniju na razgovore s generalom Verissimom Correiom Seabrom, koji se nakon državnog udara u nedjelju proglasio privremenim predsjednikom zemlje.

Regionalni dužnosnici rekli su da se ministri nadaju kako će se sastati i s Yalom, koji se, od početka udara u nedjelju u zoru, nalazi u glavnom vojnom stožeru zajedno s premijerom Mariom Piresom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afrički čelnici osudili su državni udar, ali su neki od njih kritizirali Yalu zbog toga što nije uspio oporaviti gospodarstvo i demokratizirati zemlju.

Yala je predsjednikom postao na izborima 2000., a u međuvremenu je preživio dva pokušaja državnog udara i nekoliko puta mijenjao sastav vlade, da bi je u studenome 2002. raspustio i zatražio nove parlamentarne izbore.

No u lipnju je već treći put odgodio datum izbora, tvrdeći da su birački popisi nepotpuni. Posljednji rok za održavanje izbora bio je 12. listopada, a strani donatori pomoć su uvjetovali zahtjevom da izbori budu pravedni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara