Haag neće zatražiti Bobetkovo izručenje

Haag neće zatražiti Bobetkovo izručenje

TUŽITELJSTVO haškog suda zbog zdravstvenog stanja umirovljenog generala Janka Bobetka neće zatražiti njegovo izručenje, izjavila je glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann.

´Po nalazu medicinskih stručnjaka, general Bobetko ne bi mogao podnijeti put u Haag, pa nalog za uhićenje ne može biti proveden´, izjavila je Hartmann Hini u telefonskom razgovoru.

Dodala je kako je tužiteljstvo nadležno zatražiti povlačenje optužnice, no da u ovom slučaju to neće učiniti.

´Situaciju ćemo ponovno razmotriti ako nastupe promjene generalova zdravstvenog stanja´, rekla je Hartmann dodavši da će nastaviti pratiti Bobetkovo zdravstveno stanje.

Medicinski tim haškog suda prošloga je mjeseca u Zagrebu pregledao generala Bobetka (84) i svoje mišljenje predao sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bobetko je 14. prosinca prošle godine hospitaliziran zbog kardiovaskularnih problema.

Sud u Haagu generala Bobetka tereti za zločine počinjene tijekom akcije Medački džep 1993. godine dok je obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Glasnogovornica Hartmann naglasila je i da glavna tužiteljica Carla del Ponte nije potpuno zadovoljna suradnjom Hrvatske s Haškim sudom.

Istaknula je da se to osobito odnosi na neizručenje optuženog generala Ante Gotovine, koji se, rekla je Hartmann, ´slobodno šeta Hrvatskom´ i na odugovlačenje Hrvatske da sudu dostavi ´specifične dokumente´ iz svojih arhiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara