Haag traži dokumente o transakcijama između PBZ-a i Hercegovačke banke

HAAŠKI sud od hrvatske Vlade traži i neke dokumente Privredne banke Zagreb koji se odnose na financijske transakcije između PBZ-a i Hercegovačke banke.

 PBZ je odbio zahtjev pozivajući se na bankarsku tajnu. "Jutarnji list", pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi, piše da je u Banske dvore krajem veljače stigao zahtjev za pravnu pomoć, nakon čega je Vlada upoznala PBZ s haaškim zahtjevom.

Privredna banka je navodno odbila dati dokumentaciju pozivajući se na bankarsku tajnu. Iz tog razloga Vlada nije mogla ispuniti zahtjev, a u Haagu je to shvaćeno kao izostanak suradnje.

Haag ima i drugu mogućnost. Dokumente može zatražiti sudskim putem, uz pomoć Državnog odvjetništva. Međutim, u ovom slučaju Sud mora dokazati da su dokumenti zaista važni za neki proces.

Kakve dokumente Haag traži može se samo nagađati. No, najvjerojatnije je da se na temelju eventualnih transakcija između PBZ-a i Hercegovačke banke želi dokazati umiješanost nekoga iz Hrvatske u zbivanja u BiH.

Bivši predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Ivan Katičić upitan o zahtjevu Haaga, izjavio je da o svemu ne zna ništa. Tvrdi da nikada nije radio s Bosnom te da banka nije ništa radila protuzakonito dok je on bio predsjednik Uprave.

Krajem prošloga tjedna mediji su pisali kako je odnos Suda u Den Haagu i hrvatskih vlasti zategnut zbog nesuradnje Hrvatske. U Vladi su to opovrgnuli, ističući da postoje određeni problemi u pružanju pravne pomoći zbog nejasnih i nepreciznih zahtjeva iz Haaga.

Glasnogovornica Tužiteljstva Florance Hartmann jučer je izjavila da Haag imam popis svih predmeta i tablicu sa zahtjevima upućenim vladama i da se čeka odgovor na te zahtjeve. Za objašnjenje po kojem dio problema oko predaje dokumenata leži u činjenici da su zahtjevi Tužiteljstva često nejasni, kazala je kako je "to je politički argument da bi se pred javnošću opravdalo odugovlačenje ili opstrukcija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara