Haag zadovoljan suđenjem Ademiju i Norcu, ali želi nastavak

KADA se predmeti prebacuju domaćem pravosuđu, Haško tužiteljstvo ili sud mogu zatražiti vraćanje predmeta u Haag, ukoliko smatraju da je domaći sud u proceduri radio suprotno standardima Haaga.

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Marin Mrčela u petak je donio presudu u prvom postupku prepuštenom hrvatskom pravosuđu od Haaga - nepravomoćno je osudio umirovljenog generala Mirka Norca na sedam godina zatvora, a general Rahim Ademi, koji je često nazivan žrtvom u ovom procesu, nepravomoćno je pušten na slobodu.

Vraćanja postupka za ratni zločin u akciji Medački džep '93  Haagu, kako doznajemo, neće biti, jer je Međunarodni sud zadovoljan suđenjem. Međutim, Tužiteljstvo u Haagu očekuje da presuda za Medački džep '93 ne znači kraj optužnicama. Olga Kavran iz Haškog tužiteljstva odbila je presudu komentirati jer Tužiteljstvo u pravilu ne komentiraju niti presude donesene u Haagu.

"Treba se tek upoznati sa presudom koja je donesena u petak, no kako je to predmet prebačen domaćem pravosuđu, sumnjamo da će biti komentara na presudu", kazala nam je Kavran.

"DORH mora reći kako će dalje voditi taj predmet"

Komentirali ili ne, ostaje činjenica da Tužiteljstvo od kraja 2004. godine više nije u mogućnosti pokretati nove optužnice, zbog čega suočavanje sa ratnim zločinima pada na pleća domaćim tužiteljstvima. Admirala Davora Domazeta Lošu nisu uspjeli dovesti na suđenje u Haag, a on je osoba čija uloga obrazlaže i sedmogodišnju kaznu Norcu, i oslobađajuću presudu Ademiju.

Podsjetimo, Mrčela je obrazlažući presudu naveo da je "u operativnom centru iz kojeg se zapovijedalo akcijom boravio Davor Domazet Lošo. Iz ratnog dnevnika proizlazi da je izdao više usmenih zapovijedi od Ademija, a neke od njih i izravno Mirku Norcu. Iz Ademijeve obrane, ali i iz iskaza svjedoka proizlazi da je Domazet bio izravni izaslanik načelnika Glavnog stožera. Iz drugih iskaza, a i iz Norčeve obrane, proizlazi da izravni izaslanik načelnika Glavnog stožera ima ovlasti zapovjednika. Ako je Petar Stipetić kao izaslanik zapovijedao povlačenjem, onda je to Davor Domazet radio u akciji".

"Sada je na Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske da se dalje bavi time, oni moraju reći kako će dalje voditi taj predmet", kazala nam je Kavran, no nije odredila misli li na progon admirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH: Najprije istraga protiv egzekutora, a o "imenima" tek kad optužnice budu uručene sudu

Na poruke Haškog tužiteljstva DORH odgovara da postupak nije gotov. Državno odvjetništvo je s policijom od 2003. godine provelo nekoliko istražnih postupaka pred Županijski sudom u Gospiću, što bi ukomponirano s materijalima dobivenim iz Haaga trebalo rezultirati daljnjim odlukama o kaznenim postupcima, kažu nam u DORH-u.

Međutim, upitani je li jedan od "kandidata" za optužnicu Domazet Lošo, u DORH-u nam kažu da je prerano govoriti o imenima. "Ukoliko bude optužnica, prvo će o njima znati sud, a onda mediji", kažu u DORH-u, dodajući da je sigurno da će se policija i DORH prvo usredotočiti na neposredne počinitelje, koje prokazuju i neki svjedoci sa suđenja Ademiju i Norcu. Odluke o daljnjem progonu, dodaju, donosit će se nakon žalbenog postupka u slučaju Ademi i Norac.

Mrčela ne želi ništa komentirati

Nekoliko dana nakon presude u kojima se pokazalo da osim protesta pojedinih udruga i nekolicine političara koji "računaju na Vrhovni sud" u smanjenju presude Norcu, neće biti izlazaka na ulice, niti parole "Svi smo mi Mirko Norac", sudac Mrčela je odbio pokazati emocije vezano za jedan od najvećih poslova koje je odradio u svojoj karijeri.

"Sve što sam imao za reći, kazao sam, a sve što sam imao za odgovoriti obrazložio sam pismeno", kazao nam je Mrčela.

Iako je iz presude iščitana poruka DORH-u vezano za Domazeta Lošu, iako je zbog presude dojavljena bomba jutros na Županijskom sudu u Zagrebu i pored činjenice da zasada nije najavljen ni jedan prosvjed, Mrčela je "bez komentara".

A.B.
Foto. Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara