Haag zanima "egzotično" oružje koje su koristili pobunjeni Srbi

HAŠKO tužiteljstvo zatražilo je snimku filma "Komšije 2", koja potvrđuje da su vojska krajinskih Srba i vojska SRJ surađivale tijekom rata. U filmu se spominje kako su dvije vojske razvijale "egzotično" oružje, koje je korišteno na ratištima.

Od kutinske televizije "Net tv" zatražena je snimka dokumentarnog filma "Komšije 2", čiji su autori Pavao Vranjicani i Ivica Pandža Orkan. Haškom tužiteljstvu dokumentarc je zanimljiv zbog činjenice koja potvrđuje da su vojska krajinskih Srba i vojska tadašnje SRJ surađivale cijelo vrijeme postojanja srpske paradržave u Hrvatskoj.

Film je zanimljiv i zbog toga što se u njemu spominju zajednički projekti hrvatskih Srba i vojske Jugoslavije o razvoju nekoliko tipova "egzotičnog" oružja, a koji je kasnije korišten na ratištima.

Da je takav projekt zaista postojao potvrđuje i dokument koji posjeduje Vjesnik. Tako se u zabilješci sa sastanka održanog u "Ministarstvu obrane RSK" 26. lipnja 1994. navodi da se radi na tri programa. Prvi program sadržavao je planove o "razvoju i izradi prototipa raketnog lansera aviobombi od 100 i 250 kg", razvoju raketnog sustava "SR – 20" (koji se temelji na sovjetskoj avionskoj raketi K-13), te proizvodnji i ugradnji na vozila avionskog saćastog lansera raketa za nevođena raketna zrna kalibra 57 milimetara.

Sva tri programa, kako stoji u dokumentu, realizirana su uz veliku stručnu pomoć institucija Vojske Jugoslavije. Zahvale su posebno upućene Vojno-tehničkom institutu, zapovjedništvu "RV i PVO" te vojnom zavodu "Moma Stanojlović". U izradu "egzotičnog" oružja bili su uključeni i tvornica "Krušik" iz Valjeva u kojoj se i prije rata proizvodilo naoružanje za JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno je da je od svih projekata završen, odnosno sastavljen i u uporabu pušten početkom 1995. raketni lanser avionskih bombi. Pobunjeni Srbi imali su velike količine aviobombi od 100 i 250 kilograma, koje su lansirane s kamiona "TAM 150" uz pomoć raketnih motora koji su originalno korišteni na VBR-ovima tipa "Grad", kalibra 122 milimetra.

Kako je poznato da JNA do početka rata u svom naoružanju nije imala "Grad", njegovo korištenje u Hrvatskoj potvrđuje da je jugoslavenska strana u ratu kršila embargo na uvoz oružja.

"Grad" se tijekom Domovinskog rata koristio s obje strane, posebno kroz 1993. i 1994. godinu, a navodno su i Jugoslavija i Hrvatska kupovale od Rumunjske i Bugarske.

Na sreću, lanser bombe nisu korištene jer krajinski Srbi nisu imali novca za kupnju dovoljno raketnih motora.

(Foto:Vjesnik)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara