HAC najavio gužve za produljeni vikend, očekuju kolone i zastoje

HAC najavio gužve za produljeni vikend, očekuju kolone i zastoje
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

IZ HAC-a su se oglasili priopćenjem kojim za produljeni vikend najavljuju gužve na autocestama. Poručili su kako je pred nama produljeni vikend te da je započela i turistička sezona zbog čega očekuju pojačan promet.

"Pred nama je produženi lipanjski vikend koji će većina građana iskoristiti za putovanje. Kako je turistička sezona već započela, očekuje se i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana kao i velika gustoća prometa na autocesti, naročito na dionici Zagreb-Karlovac.

Pojačani promet u smjeru JUGA (prema moru) očekuje se već u četvrtak  u popodnevnim i večernjim satima te naročito u petak. Pri povratku s mora, odnosno putovanje u smjeru SJEVERA (prema Zagrebu) pojačani promet očekuje se u ponedjeljak u  popodnevnim i večernjim satima", poručili su.

Očekuju zatvaranje dionice od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica te od čvora Maslenica do čvora Posedarje

U svojem priopćenju osvrnuli su se i na vremensku prognozu koja najavljuje pogoršanje vremena ovog petka, zbog čega je za očekivati zatvaranje dionica autoceste, što može dovesti do kolona na obilaznim cestama.

"Prema prognostičkim najavama tijekom petka očekuje se promjena vremena, a u podvelebitskim dionicama moguća je jaka bura s olujnim udarima. Zbog sigurnosti prometa za očekivati je da će doći do privremenog zatvaranja dionice od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica te od čvora Maslenica do čvora Posedarje prema ograničavajućim parametrima za pojedine skupine vozila. U slučaju zatvaranja dionica, promet će se preusmjeravati na obilazne pravce te u tim slučajevima moguće stvaranje kolona i zastoja zbog smanjene propusnosti malih naplatnih postaja. Molimo vozače da poštuju ograničenja u prometu te prate signalizaciju koja ih preusmjerava na obilazne pravce i vodi po istima", dodali su iz HAC-a.

Pozvali vozače na oprez

Iz HAC-a su upozorili na povećan broj prometnih nesreća te su sve sudionike prometa pozvali na oprez.

"Na žalost, zbog povećanog prometa na autocestama, povećava se i broj prometnih nesreća. I najmanja nepažnja može biti uzrok prometne nesreće. Najčešći  razlozi teških prometnih nesreća su brzina i unatrag nekoliko  godina  „distrakcija“, odnosno  skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, kao jednog od faktora rizika u prometu, savjetujemo češći odmor kao i opreznu i odgovornu vožnju. Naglašavamo da i najbolja prometnica bez odgovorne vožnje ne jamči sigurnost", poručili su i pozvali sve da prije putovanja provjere stanje na cestama na njihovim web stranicama ili putem aplikacija za stanje u prometu.

Osim toga, HAC je u priopćenju poslao i planer putovanja za ljetne mjesece kako bi korisnici lakše planirali svoje putovanje tijekom tri ljetna mjeseca:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara