HAC-ova piromanka ostaje u pritvoru

HAC-ova piromanka ostaje u pritvoru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŽENI (53) osumnjičenoj da je u srpnju potpalila požar u Dubravi, pored Šibenika, najveći ove godine u Hrvatskoj, produžen je istražni zatvor za dva mjeseca, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Piromanki je prije mjesec dana određen jednomjesečni istražni zatvor, a nakon isteka produžen joj je za daljnja dva mjeseca, kazao je kratko Ivić.

Općinska državna odvjetnica Maja Dogan napominje kako istraga o požaru u Dubravi još traje te kako zbog toga ne može otkrivati detalje. 

"Nakon što se provedu sve potrebne radnje i istraga bude dovršena, javnost će o rezultatima biti obaviještena priopćenjem“, kazala je Dogan.

S obzirom na to da je utvrđeno kako je osumnjičena (ne)djela iz 2017. godine, kada je potpalila čak sedam požara, napravila u stanju neubrojivosti, u nastavku postupka slijedi njeno psihijatrijsko vještačenje i utvrđivanje zdravstvenog stanja te ubrojivosti.

Privedena krajem srpnja

Osumnjičena je u Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku privedena 29. srpnja zbog osnovane sumnje da je počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Tereti je se da je 27. srpnja oko 13:30 sati na predjelu Dubrava, otvorenim plamenom, zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti. Zbog jakog južnog vjetra, požar se vrlo brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte. U požaru je izgorjelo 900 hektara borove šume.

"Utvrđeno je da je osumnjičena 27. srpnja oko 13.20 u mjestu Dubrava kod Šibenika, na cesti koja vodi od zaseoka Relje - Junakovići i Južni Škugori u pravcu grada Šibenika, s unaprijed stvorenom namjerom da požarom izazove opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru. Osumnjičena je toga dana prilikom odlaska na posao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre, tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki, pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio je kut kartonskog pakiranja tih kocki. Nakon toga osumnjičena je zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo, pri čemu su od nastale vatre zahvaćena trava, makija i stabla borova, nakon čega je nastao požar. Tako izazvan požar se uslijed jakog južnog vjetra proširio i zahvatio ogromnu površinu u pravcu sjevera čime je ugrožena imovina većih razmjera, što je imalo za posljedicu i evakuiranje stanovništva s tog područja", kazali su iz policije nekoliko dana nakon požara, nakon što su proveli istragu. Naknadno je otkriveno da osumnjičena radi u HAC-u.

"U nedjelju su krim-službenici temeljem ranije prikupljenih saznanja doveli osumnjičenu na obradu, a kriminalističkim istraživanjem je potvrđeno da za nju postoje osnovane sumnje za počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti za koje je zapriječena kazna zatvora od jedne do deset godina", dodali su iz policije.

Osumnjičena je prije dvije godine uhićena zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave, a nakon psihijatrijskog vještačenja, u listopadu 2018., otpuštena je s liječenja jer joj se "stanje značajno poboljšalo".

Nakon liječenja, utvrđeno je kako je radno sposobna te je nastavila raditi na naplatnim kućicama Hrvatskih autocesta (HAC). 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara