Umro najomraženiji haker na svijetu, čovjek koji je vlastima predao slavnu američku zviždačicu

Umro najomraženiji haker na svijetu, čovjek koji je vlastima predao slavnu američku zviždačicu
Foto: Facebook/123rf
 
ADRIAN Lamo, prozvan najomraženijim hakerom na svijetu, umro je u dobi od 37 godina, javljaju svjetski mediji.
 
Lamo je bio najpoznatiji po odavanju američke transrodne vojnikinje Chelsea Manning kao zviždačice, koja je kasnije osuđena za izdaju zbog krađe tisuća tajnih vojnih dokumenata koje je predala WikiLeaksu. Manning je osuđena na 35 godina zatvora, a pomilovao ju je bivši predsjednik Obama.
 
 
Manning se tijekom dopisivanja na internetu povjerila Lamou te opisala povjerljive vojne materijale koje je poslala WikiLeaksu, što je Lamo prijavio vlastima. Policija u Kansasu potvrdila je u petak njegovu smrt, a uzrok smrti još nije objavljen. Njegov otac Mario na Facebooku je napisao:
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S velikom tugom i slomljenog srca moram javiti svim Adrianovim prijateljima i poznanicima da je umro. Sjajan um i suosjećajna duša je nestala, bio je moj voljeni sin".
 
"Odluka o Manning bila mi je nametnuta"
 
Lamo je bio poznat i po hakerskim napadima na istaknute mete kao što su Microsoft, Yahoo i New York Times, za koje je osuđen u 2004. godini. U razgovoru za Guardian u 2011. izrazio je žaljenje zbog moguće duge zatvorske kazne za Manning. Tada je rekao da na nju misli svakog dana te dodao: "Odluka o prijavi nije bila moja, bila mi je nametnuta".
 
Neko vrijeme Lamo je zbog prijave Manning vlastima bio zloglasan kao "najomraženiji haker na svijetu". Izjavio je da ju je morao prijaviti jer je "ugrozila američku sigurnost". Njeni branitelji rekli su da je pokušala otkriti pravo lice rata u Iraku. Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u petak je Lamoa opisao kao "bijednog varalicu i izdajicu temeljnog ljudskog dostojanstva".
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara