HAKOM: "Ne odgovarajte na sumnjive SMS-ove i ne šaljite riječ SVETAC u zamjenu za sliku Isusa"

HAKOM: "Ne odgovarajte na sumnjive SMS-ove i ne šaljite riječ SVETAC u zamjenu za sliku Isusa"

Ilustracija: Shutterstock, Index

NAKON što su brojni korisnici mobilnih usluga nedavno primili SMS poruku u kojima ih se poziva da da šalju riječ "SVETAC" na broj 8181125, iz HAKOM-a javljaju kako je riječ o neregistriranim pre-paid brojevima te pozivaju na oprez.

"Nakon prijave i analize prometa SMS poruka, brojevi s kojih stižu takve poruke budu blokirani kako neregistrirani korisnik više ne bi mogao koristiti broj i uznemiravati korisnike. S obzirom na pokušaje zlouporabe elektroničkih komunikacija i prijevare korisnika, HAKOM upozorava korisnike da budu oprezni kada dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi. Prije nego uzvrate poziv ili poruku, korisnicima se preporuča provjeriti broj s operatorom. Ukoliko postoji sumnja da se radi o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji, korisnici mogu obavijestiti svog operatora ili HAKOM. Neželjene poruke mogu se prijaviti na adresu elektroničke pošte nezeljeni.sms@hakom.hr U prijavi je potrebno navesti broj s kojeg je poruka primljena, datum i vrijeme primitka poruke, broj primatelja poruke, ime i prezime primatelja te sadržaj poruke iz kojeg je vidljivo da se radi o neželjenoj pošti. Ako korisnik ima mogućnost,  informacije je poželjno poslati kao sliku zaslona telefona koji prikazuje primljenu poruku", poručuju iz HAKOM-a.

Brojni korisnici nedavno su primili SMS prouku sadržaja: "Slikica milenog Isusa je stigla za tvoj mobitel. Pošalji svetac za broj 818125 i preuzmi besplatnu slikicu milenog Isusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara