Hamas će udariti na nuklearke: Jesmo li blizu kraja?

SEDMOG dana izraelskog napada na pojas Gaze, palestinski pokret Hamas, spreman je i na poteze očajnika. Naime, u tjedana dana, neprestanih zračnih napada, ubijeno je preko 400 Palestinaca, a od toga je, prema podacima UN-a najmanje 25 posto bilo civila. Jučer su u napadu izgubili i jednog od svojih političkih lidera Nizara Rayyana koji je ubijen u svom domu zajedno s još nekoliko članova svoje obitelji.

Dan gnjeva

Hamas je tako danas proglasio "Dan gnjeva" prema Izraelu a u današnjim napadima prema Ashkelonu, obalnom gradu na jugu Izraela ispalili su najmanje sedam projektila "Grad". No, ono što zabrinjava svakako je najava kako je Hamas spreman napasti nuklearna postrojenja u Izraelu. Prema posljednjima podacima čini se kako posjeduju oružje za takav napad te u svojim redovima imaju borce koji su to u stanju napraviti.

"Hamas posjeduje desetak modernih raketa i to moćne iranske projektile Fajr-3, čiji je domet oko 50 kilometara. Te rakete mogle bi upotrebljene za napad na Dimonu koja se nalazi svega tridesetak kilometara istočno od Beersheba, a u čijoj je blizini smješten nuklearni reaktor", objavili su danas izraelski mediji, kao i neke strane agencije dodajući kako su rakete došle  morem i kroz tunele iz Egipta sve do pojasa Gaze. Kraj Dimone se navodno osim reaktora nalaze i izraelske nuklearne glave, no njihovo postojanje nikada nije bilo i službeno potvrđeno.

Dimona spremna?

Ne treba ni naglašavati kako je strah od nuklearnih napada jedna od najgorih noćnih mora u Izraelu koji je dosada bio više puta upozoren na nuklearne napade. Danas gotovo svi izraelski mediji pišu o potencijalnoj nuklearnoj opasnosti, a panika se neumitno širi. Izraelski dužnosnici danas su govoreći o "obrani" Dimone naglasili kako je obrana tog grada u stanju odbiti i napade sofisticiranijeg oružja nego što je to Fajr-3.

Novinari ostali u predvorju pakla

Ovoj vijesti dodajmo i onu kako Izrael, unatoč najavama, nije danas dozvolio stranim novinarima ulazak u pojas Gaze. Naime, izraelski Vrhovni sud nedavno je dao dozvolu osmorici  predstavnika sedme sile da uđu u Gazu, no ta je odluka danas "poništena".

Novinari su osudili ovu odluku Izraela, nazvavši je udarcem na slobodu medija i informiranja. Službeni Izrael kasno popodne pustio je priopćenje u kojem se objašnjava kako zapravo novinari nisu mogli u Gazu jer je danas organizirana evakuacija iz Gaze za strane državljane.

"Vojska se danas bavila pitanjima izlaska više stotina stranih državljana iz Gaze te se nije mogla usredotočiti na ulaz novinara", istaknuli su službeni izraelski vojni izvori. 

M.M.
Foto: AFP (Arhiva)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara