Hamas i Islamski Džihad odbacuju poziv Mahmouda Abbasa

PALESTINSKE militantne skupine Hamas i Islamski Džihad priopćile su u utorak da se neće odreći oružja, odbacujući poziv mandatara za sastav palestinske vlade Mahmouda Abbasa za prekidom "oružanog kaosa" na palestinskim teritorijima.

"Razumije se da se nećemo razoružati", rekao je visoki Hamasov dužnosnik Abdel-Aziz al Rantissi. "Pružamo otpor okupaciji. Onog dana kada se oslobodimo okupacije možemo razgovarati o oružju", dodao je.

Visoki dužnosnik Islamskog Džihada Mohammad al-Hindi rekao je kako se ta organizacija "neće odreći oružja prije prestanka izraelske okupacije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abbas je u utorak, pozivajući palestinski parlament da izglasa povjerenje njegovoj vladi, rekao kako će oružje na palestinskim teritorijima moći biti "samo u rukama palestinskih vlasti".

On je obećao prekid "oružanog kaosa" na palestinskim teritorijima, premda nije objasnio kako će to postići.

Sjedinjene Države zahtjevaju od palestinskih vlasti da se obračunaju s militantnim skupinama kao dio provedbe novog mirovnog plana koji bi trebao biti objavljen nakon što palestinski parlament potvrdi Abassa kao novog palestinskog premijera.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara