Hamas i Islamski džihad odbijaju položiti oružje

Hamas i Islamski džihad odbijaju položiti oružje
RADIKALNI palestinski pokreti Hamas i Islamski džihad odbacili su u srijedu poziv Mahmuda Abasa, šefa Palestinskog oslobodilačkog pokreta (PLO) za demilitarizacijom palestinske oružane pobune (Intifade).

Dvije radikalne skupine reagirale su na Abasovu ocjenu od ponedjeljka da je "pribjegavanje oružju štetno te mora prestati".

"Takve su izjave protivne konsenzusu u našem narodu o legitimnosti otpora", izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Suhri, prenosi agencija France presse.

Mohamad al-Hindi, dužnosnik Islamskog džihada kazao je da "palestinskome narodu treba oružana borba protiv izraelske okupacije. Nelogično je da nas ubijaju, a da nam se oduzima pravo na legitimnu obranu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da "sve dok bude trajala okupacija i agresija, skupine otpora imaju pravo zadržati oružje i čak jačati naoružanje".

Agencija Associated press javlja u srijedu da je Hamas otkazao za petak najavljeni skup u Gazi povodom 17. godišnjice postojanja.

Razlog otkazivanja skupa, za koji je već bila postavljena pozornica, jest strah da bi Izrael mogao iskoristiti prigodu za napad na militante u znak odmazde za palestinski napad tijekom vikenda u Gazi u kojem su ubijena petorica izraelskih vojnika.

Abas, favorit za pobjednika predsjedničkih izbora 9. siječnja, što se organiziraju nakon nedavne smrti povijesnog palestinskoga vođe Jasera Arafata, oduvijek je iskazivao sklonost za "demilitarizaciju" Intifade koja je počela u rujnu 2000.

Samo su Sjedinjene Države i Izrael pozdravili njegove pozive za odbacivanjem oružane borbe u ostvarenju palestinskog cilja, uspostave neovisne države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara