Hamas kaže da je simbol islamskog buđenja

ČELNIK Hamasa Halid Mešaal u utorak je u Teheranu izjavio da je njegova organizacija "simbol islamskog buđenja" i da će "bez milosti osloboditi Palestinu".

"Legenda o Hamasu simbol je islamskog buđenja i unatoč brojnih agresija cionista (Izraela) Hamas je stabilno ostajao na sceni", rekao je Mešaal na susretu s iranskim studentima na teheranskom sveučilištu.

Mešaal je ponovio da će Hamas "jednom osloboditi Palestinu i al-Kuds (Jeruzalem) bez ustupaka i milosti" i odbacio bilo kakve razgovore s Izraelom dok se ne uspostavi suverena palestinska država s Jeruzalemom kao prijestolnicom.

Govoreći o pobjedi Hamasa na palestinskim parlamentarnim izborima Mešaal je izjavio da je zapad špekulirao da će demokratski izbori dovesti do uklanjanja snaga otpora "no, ista ta demokracija dovela je snage otpora, islamsku civilizaciju i Hamas na vlast".

"Sada iste te zemlje koje su insistirale na demokratskim izborima u Palestini pobjednicima tih izbora prijete politički i financijski, a državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice krenula je na turneju po regiji kako bi okrenula države protiv nas", rekao je.

"Zapad međutim mora znati da je vlak ustupaka otišao a sada vozi vlak otpora u kojem ima dovoljno mjesta za sve islamske nacije", dodao je Mešaal.

Pohvalivši Rusiju za priznanje Hamasa, Mešaal je rekao da je glavni neprijatelj islama Izrael te da je Hamas stoga spreman čak i razgovarati sa Sjedinjenim Državama "premda nije zadovoljan proizraelskim stajalištem SAD-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbacio je optužbe zapada da je Hamas teroristička skupina i ustvrdio da je "borba za oslobođenje domovine" legitimno pravo svake nacije.

Na konferenciji za tisak održanoj ranije u utorak Mešaal je izrazio nadu da će Iran imati veću ulogu u političkoj budućnosti Palestine. "S obzirom na izazove pred nama računamo na veću ulogu naše iranske braće u Palestini", rekao je.

Mešaal je također razgovore s Izraelom ocijenio "gubitkom vremena" dok Tel Aviv ne odluči započeti razgovore o povlačenju svojih snaga s palestinskih teritorija.

Abas službeno zatražio sastavljanje vlade

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je i službeno zatražio da Ismail Hanija, čelnik radikalnog pokreta Hamas, sastavi novu palestinsku vladu, objavili su palestinski dužnosnici.

Abas je na sastanku u Gazi Haniji službeno predao odluku kojom ga određuje za mandatara nove vlade.

Hanija će za sastav vlade na raspolaganju imati pet tjedana. Ni on niti Abas nakon ovog sastanka nisu davali izjave za medije.

Radikalni pokret Hamas na izborima 25. siječnja uvjerljivo je porazio Fatah, kojem pripada i predsjednik Abas.

Izrael je u nekoliko navrata objavio da neće surađivati s vladom koju predvodi Hamas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara