Hamas zabranio ženama vožnju na motociklima zbog "očuvanja sigurnosti građana"

Hamas zabranio ženama vožnju na motociklima zbog "očuvanja sigurnosti građana"

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

PALESTINSKA politička organizacija Hamas zabranila je ženama u Gazi vožnju na motociklima u cilju "očuvanja sigurnosti građana", javlja Guardian.

Zabrana je objavljena na stranici Ministarstva unutarnjih poslova s obrazloženjem da se time "čuva sigurnost građana i stabilnost palestinskog društva, njegovih običaja i tradicija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova objava neće imati velikog učinka na žene u Gazi, jer je vrlo malo njih zapravo vozilo motocikle, ali izazvala je zabrinutost zbog sve očitije nove islamizacije zemlje.

Zabranjeno pokazivanje nježnosti u javnosti

Od kada je Hamas došao na vlast u Gazi, nije bilo nametanja strogih islamskih zakona, kako se očekivalo, jer je vlada željela uspostaviti vojnu kontrolu nad područjem. No, u srpnju je sudac višeg suda objavio da odvjetnice moraju nositi tradicionalnu odjeću i šalove na glavi dok su u sudnici. Hamasove patrole počele su sprečavati parove u pokazivanju nježnosti na ulicama i zabranjivati lutke s donjim rubljem u izlozima trgovina. Stoga su istraživanja javnog mnijenja pokazala kako od ljeta i nametanja novih zabrana popularnost Hamasa u narodu polako opada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara