Hanfa dobila ponudu od MOL-a za preuzimanje Ine

HANFA (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) zaprimila je danas ponudu mađarske naftne kompanije MOL za preuzimanje vlasničkog paketa Ine, priopćila je Agencija.

Punim imenom društvo MOL Hungarian Oil And Gas PLC. iz Budimpešte, zahtjev je podnijelo putem punomoćnika, odvjetničkog društva Žurić i Partneri iz Zagreba, kojim traže odobrenje objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje javnog dioničkog društva INA – Industrija nafte d.d., Zagreb.

MOL već ima 25 posto plus jednu dionicu Ine, a ovime ovime želi doći u posjed dionica koje nisu u njihovu i državnom vlasništvu, dakle 23,15 posto u rukama privatnih i institucionalnih investitora, te sedam posto u braniteljskom fondu.  

U skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, HANFA će ispitati urednost zahtjeva i potpunost dokumentacije, te o zahtjevu odlučiti u roku od 14 dana od dana dostave urednog  i potpunog zahtjeva, navodi se u priopćenju Agencije.

ZSE: Cijena Inine dionice je 2.920 kuna

Iznos koji je MOL ponudio za otkup dionice Ine još uvijek je nepoznat, ali poznato je da je Inina dionica najvrjednija na hrvatskome tržištu kapitala, a prema današnjim podacima Zagrebačke burze u 16 sati cijena joj iznosi 2.920 kuna.

Prema nekim najavama, cijena dionice Ine u preuzimanju mogla bi se  kretati oko tri tisuće kuna, a Braniteljski fond je najavio da svojih sedam posto dionica najveće domaće naftne kompanije neće prodati za manje od četiri tisuće kuna. Neizvjesno je koliku će premiju dioničarima MOL ponuditi kako bi ih privolio na prodaju najbolje stojeće dionice, no ukoliko mu uspije kupovina ovih dionica postat će većinski vlasnik, a u najmanju ruku najveći suvlasnik Ine.

MOL je čekao do samog kraja roka za predavanje ponude, s obzirom da je prije točno dva tjedna objavio namjeru za preuzimanje hrvatske naftne kompanije. Tada je ujedno i bio najveći skok vrijednosti Inine dionice - na 3.199 kuna. Zanimljivo je i da je Hanfa priopćenje objavila samo trideset sekundi prije zatvaranja Zagrebačke burze.

Čeka se potez OMV-a

Ostali potencijalni kupci imaju osam dana za predaju svojih protuponuda Hanfi. Neko vrijeme se spominjalo da je austrijski OMV također zainteresiran za Inine dionice, ali je krajem srpnja poslao pismo u kojemu je objasnio kako nije imao namjeru kupiti dionice Ine, no da prati cijeli proces prodaje dionica.

S obzirom da je krajem prošloga tjedna, nakon pritisaka Europske komisije, odustao od kupovine MOL-a, očekuje se da će austrijski energetski div OMV imati odgovor na MOL-ovu ponudu za  Inu. OMV-ov komentar ili najavu za slanje eventualno povoljnije ponude od one MOL-a danas nismo uspjeli dobiti.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara