HANFA: Nismo znali da smo zaposlili sestru ministra Marića

HANFA: Nismo znali da smo zaposlili sestru ministra Marića
Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

NAKON što je Index danas objavio da je sestra ministra Zdravka Marića, Ljiljana Orlovac, zaposlena u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA-i), oglasila se i ta državna agencija.

>> Sestra ministra Marića postala šefica u državnoj agenciji koja istražuje Agrokor

Podsjetimo, danas smo objavili da je Ljiljana Orlovac nova direktorica Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa HANFA-e. Riječ je o bitnoj informaciji jer HANFA istražuje je li bilo trgovanja povlaštenim informacijama dok se pisao Lex Agrokor te jesu li se neki od povlaštenih ljudi, koji su bili na izvoru informacija, okoristili na tržištu. 

Posebno je zanimljiva i činjenica da je Zdravko Marić, prije dolaska u vladu Tihomira Oreškovića na mjesto ministra financija, bio na direktorskoj poziciji upravo u Agrokoru.

Zbog toga smo poslali upite HANFA-i, a sad donosimo njihove odgovore (pitanja su napisana boldanim slovima, a odgovori normalnim tekstom).

Od kada Orlovac obnaša ovu dužnost i od kada je i kako postala zaposlenica HANFA-e?

Ljiljana Orlovac dugogodišnja je zaposlenica HANFA-e, već gotovo devet godina, te je tijekom svog rada u HANFA-i, u mandatima nekoliko različitih Upravnih vijeća, obavljala različite funkcije i razine odgovornosti.

Riječ je o kolegici koja je i prije zapošljavanja u HANFA-i (početkom 2010.) imala višegodišnju karijeru u više uglednih društava za osiguranje, poput Allianza Zagreb d.d. i Merkur osiguranja d.d. te je na rukovodećim pozicijama još od 1997. godine i to kao izvršna direktorica odjela i direktorica sektora prodaje, prodaje korporativnim klijentima i Sektora životnih osiguranja u Allianz Zagreb d.d., a zatim i voditeljica zdravstvenih osiguranja u Merkur osiguranju d.d. Svojim ranijim radnim iskustvom isprofilirala se kao stručnjak u području osiguranja  na kojem je području nastavila raditi i u HANFA-i.

U HANFA-i je zaposlena od početka 2010. godine u tadašnjem Sektoru za superviziju I, na mjestu zamjenice direktorice sektora. U rujnu 2012. kao glavna savjetnica u tadašnjem Sektoru za osiguranje bila je, između ostalog, zadužena za najvažniji projekt u području osiguranja i to implementaciju Solventnost II, zatim koordinaciju za rad s EIOPA-om (Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje), Europskom komisijom te kao stručnjak pridonosila u radu Vijeća Europske unije. Osim navedenog, bila je zadužena i za praćenje propisa na razini Europske unije koji se odnose na područje osiguranja. Ovlaštena je interna revizorica i posjeduje certifikat funkcije usklađenosti s propisima - compliance officer. U području osiguranja bila je zadužena i za implementaciju većine direktiva, poput Direktive o distribuciji osiguranja i implementaciji IORP II Direktive.

Iz svega navedenog s obzirom da je riječ o osobi iznimnih stručnih znanja i iskustva, od 1.11.2018. imenovana je direktoricom Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa HANFA-e, u sklopu ranije najavljene reorganizacije poslovanja. Od tog datuma implementirana je nova organizacijska struktura HANFA-e, unutar koje su, uz Ljiljanu Orlovac imenovane i još četiri nove direktorice sektora.

Jesu li vam poznate njene rodbinske veze s ministrom financija Zdravkom Marićem i jesu li utjecale na odluku o imenovanju na ovu dužnost?

HANFA je neovisna institucija odgovorna Hrvatskom Saboru te u svom poslovanju, kao i u izboru i imenovanju kadrova, pristupa profesionalno i neovisno. Glavni kriterij izbora kadrova kod imenovanja su stručnost i sposobnost, a o rodbinskim ili drugim osobnim vezama naših djelatnika nismo niti bi trebali biti informirani, jer ih ne smatramo kriterijem izbora.

U kojoj je fazi istraga Agrokora i vidite li moguće sukobe interesa? 

Nadležnosti HANFA-e detaljno su definirane Zakonom o Hanfi i one ne uključuju nadzor nad Agrokorom, već kažu: HANFA provodi nadzor nad poslovanjem burzi i uređenih javnih tržišta, investicijskih društava i izdavatelja vrijednosnih papira, brokera i investicijskih savjetnika, vezanih zastupnika, središnjeg klirinškog depozitarnog društva, društava za osiguranje i reosiguranje, zastupnika i posrednika u osiguranju i reosiguranju, društava za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima, mirovinskih osiguravajućih društava, investicijskih i mirovinskih fondova, Središnjeg registra osiguranika, Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Umirovljeničkog fonda i pravnih osoba koje se bave poslovima leasinga i faktoringa, osim ako ih banke obavljaju unutar svoje registrirane djelatnosti.

Što se tiče nadzornih aktivnosti koje je HANFA provodila nad subjektima nadzora iz njezine nadležnosti, a koje su proizašle iz otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i povezanim društvima, one su završene i među njima, kako smo to gore već pojasnili, nije niti mogao biti sam Agrokor. Javnost će o ishodima tih nadzora biti obaviještena u skladu sa Zakonom o Hanfi, Zakonom u upravom postupku i ostalim zakonima koji reguliraju ovo područje. 

Odgovorno tvrdimo da vezano uz ove nadzorne aktivnosti nema nikakvog sukoba interesa i odlučno odbacujemo bilo kakve insinuacije da bi ga moglo biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara