Hanfa zabranila rad Škegrinom fondu!

Foto: Marko Miščević / Cropix

BORISLAVU ŠKEGRI, odnosno njegovoj firmi Quaestus Invest, Hanfa je na godinu dana oduzela odobrenje za rad. Na sjednici Hanfe odlučeno je da se društvu za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Invest d.o.o. koje upravlja zatvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine d.d. oduzima dozvola zbog kršenja Zakona o investicijskim fondovima (ZIF).

> Pročitajte odluku Hanfe

Hanfa je nadzor nad Quaestusom, koji je Škegro osnovao 2003. godine, pokrenula 23. svibnja ove godine. Izvanrednim nadzorom utvrđeno je da je uprava Quaestusa tijekom čitavog postojanja fonda na različite načine kršila odredbe ZIF-a. Kršene su također i odredbe Zakona o računovodstvu, Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o tržištu kapitala.

Redovito kršili Zakon

Škegrina firma je, navodi Hanfa u priopćenju sa svoje sjednice, više računa vodila o interesima Quaestus grupe nego o interesima fonda i njegovih dioničarima. Kao primjer ovakvog poslovanja navodi se ulaganje u Metronet telekomunikacije iz svibnja 2009. godine gdje se, s obzirom na povezanost ta dva subjekta, radi o sukobu interesa.

Naime, predsjednik uprave Metroneta tada je bio Željko Lukač, jedan od osnivača Quaestusa, a i sam Škegro je bio član Nadzornog odbora telekomunikacijske firme. Također, jedan od većinskih dioničara Metroneta bio je i otvoreni investicijski fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom Quaestus Private Equity Kapital.

Iako je Hanfa već tada Quaestusu uputila upozorenje da je takvo trgovanje nedopustivo, u Škegrinoj su firmi ignorirali upozorenja Agencije.

Zakoni su prekršeni i 2008. godine, kada je Quaestus društvo ulagalo u Quaestus fond u značajno većem postotku nego što to Prospekt fonda predviđa. "U postupku je nadzora utvrđeno da je na dan 31. prosinca 2008. godine neto vrijednost imovine Fonda iznosila 226.985.730,34 kune, od čega je svega 34.813.644,01 kuna (15,27 posto imovine Fonda) bilo uloženo u nekretnine i to putem ulaganja imovine Fonda u društvo Majerovo d.o.o., a 60,90 posto imovine Fonda bilo je uloženo u vrijednosne papire. Agencija je tada ocijenila da je takvo upravljanje imovinom Fonda protivno Prospektu Fonda i odredbi Zakona o investicijskim fondovima", objašnjavaju iz Hanfe.

Nema žalbe

Slični prekršaji događali su se i tijekom 2009. i 2010. godine, a kršenje zakona predstavlja i neobjavljivanje rješenja Hanfe iz 13. siječnja 2011. godine. Quaestus je, tvrde iz Hanfe, od svojih dioničara skrivao ključne informacije.

"Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena, ali se protiv istog može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu Republike Hrvatske u roku od 30 dana od dana primitka ovog rješenja", zaključuje se u odluci Hanfe koju potpisuje član Uprave Ivan Vrljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara