Cijena nafte porasla zbog hapšenja u Saudijskoj Arabiji

Cijena nafte porasla zbog hapšenja u Saudijskoj Arabiji

Foto: Gulliver Getty

CIJENE nafte porasle su danas, odmaknuvši se od razine od 62 dolara, nakon što je saudijski prijestolonasljednik tokom vikenda učvrstio poziciju hapšenjima u sklopu borbe protiv korupcije, a potporu tržištima pružio je i manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 55,98 dolara.

Ne očekuje se promjena politike

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman pojačao je kontrolu u zemlji hapšenjem pojedinih članova kraljevske obitelji, te ministara i investitora, uključujući i uglednog milijardera Alwaleed bin Talala te moćnog šefa nacionalne garde, princa Miteba bin Abdulaha.

Analitičari zasada ne očekuju promjenu saudijske politike potpore cijenama nafte.

Reforme princa Mohammeda uključuju planirano uvrštenje u burzovnu kotaciju dionica pojedinih dijelova državne naftne kompanije Saudi Aramco u sljedećoj godini, a viša cijena nafte po općoj ocjeni pozitivno utječe na tržišnu kapitalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Smatramo da će se Saudijska Arabija pridržavati sporazuma Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača i da će se i dalje fokusirati na smanjenje svjetskih zaliha nafte", navodi analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Zadovoljni sporazumom

Saudijski ministar energetike Khalid al Falih kazao je da su zadovoljni sporazumom o smanjenju proizvodnje koji su sklopili OPEC i drugi proizvođači na čelu s Rusijom, ali da "posao još nije završen".

Očekuje se da će OPEC produljiti razdoblje smanjene opskrbe za oko 1,8 milijuna barela dnevno do kraja iduće godine. Prema aktualnim odredbama sporazum istječe krajem ožujka.

Potpora cijenama nafte stigla je također iz manjeg broja bušotinskih postrojenja u SAD-u. U prošlom su tjednu američke energetske tvrtke zatvorile osam bušotinskih postrojenja, najviše od svibnja 2016. godine.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 59,15 dolara, što znači da je bila u plusu 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara