Harač prvog dana nastave je najbolja škola za život u Hrvatskoj

Harač prvog dana nastave je najbolja škola za život u Hrvatskoj
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL /123rf, Index

BIJESAN aga, neman ružna,

„Harač, rajo, harač!“ riče,

„Harač, harač, il još gore biće!“

Ivan Mažuranić, Smrt Smail-age Čengića

Škola za život je već prvog dana nastave uspjela 100 posto! Ma kakvih 100 posto, 120 posto, dobit će djeca pravu hrvatsku životnu školu, stoput vrjedniju od nekakvih suhoparnih predavanja, vježbi, ispita i, na kraju, ocjena.

U zemlji u kojoj vam na svaku kupnju uzmu drugi najveći PDV u Europi, u kojoj vam ako kupujete auto uvale još i trošarinu, u zemlji gdje kada kupite litru benzina vraćate dugove HAC-a, u zemlji gdje željeznica dobiva više od poreza nego od putnika, u zemlji gdje za 10.000 kuna plaće treba uplatiti još 8000 kuna poreza i doprinosa… E upravo u toj zemlji, gdje u glavnom gradu nije dosta što plaćate porez pa vam nabiju i prirez od 18%, e tu se traži da roditelji školi dodatno plate 100 kuna jer u školi, eto, "nisu u mogućnosti održavati odgovarajuću razinu obrazovanja".

Nakon što ste platili državne gubitaše, dajte još 100 kuna

Genijalno! Državni proračun ove zemlje iznosi 135 milijardi kuna (za 2018. je bio 128 milijardi). Proračun Grada Zagreba ove godine je prvi put prešao 10 milijardi kuna. I nakon svega toga traži se još 100 kuna od roditelja. Nakon što su vam uzeli sve što se moglo uzeti, nakon što ste platili milijarde za koje je država jamčila Uljaniku, nakon što ste platili državne gubitaše, nakon što se platili sve što se netko sjetio da možete platiti - ajmo još 100 kuna! Ili negdje i 500. Uza sve te milijarde, eto, nedostaje za održavati nastavu.

Skinuli bi vam i gaće i prodali ih da mogu

Nego, zašto vi iz politike lijepo otvoreno ne kažete ovo: "Uzet ćemo vam sve! Nije dovoljno što preko pola cijene goriva dajete državi, nije dovoljno što plaćate PDV, nije dovoljno što vam toliko uzmemo od plaće. Jer želimo vam i gaće uzeti i prodati kako bismo mogli dijeliti okolo." Hrvatska politika se nije makla od osnova marksističke ekonomije - uzmi da bi dijelio.

Ono što bi politika trebala raditi u normalnoj državi je baviti se infrastrukturom, dakle stvarati preduvjete za kvalitetan život i rad ljudi. Ono čime se politika u nas bavi je uzimanje i davanje tog uzetog tuđeg novca kako bi se kupovali glasovi neukih ljudi koji misle da "besplatan tramvaj", "besplatne knjige" ili "besplatno išta" zaista znači besplatno. A ne da su svaki taj "besplatno" sami platili i preplatili. Pa koliko puta čitamo komentare o raznim političkim likovima tipa "pa dao nam je", "on nam dijeli" i slične bedastoće? Kao da je u pitanju Bill Gates koji dijeli svoje novce. Budimo iskreni, hrvatski birači dobrim dijelom misle da je, ako su nešto dobili "besplatno", to došlo iz neke čarobne vreće, a ne da su to sami platili i natrag dobili samo dio onoga što su platili. Jer da bi od države dobio tanjur graha, moraš uplatili barem pola kila pršuta.

Bitno je samo dijeliti tuđi novac

U takvom svijetu sasvim je jasno da je glavna samo forma - dijeliti novac. Eventualno napraviti kakav vašar na glavnom trgu, kakvu zabavu s grahom i komadima kobasica. Sve za narod, o narodnom trošku, kako bi se dobio koji glas. Funkcioniranje sustava postaje sekundarno. Zato ravnatelji škola traže da roditelji dodatno plate. Jer ima se za grah, ima se za rasvjete mostova, ima se za sve, ali za osnovne funkcije onda počne nedostajati.

Naravno, možete reći: "A što je to 100 kuna!" Ili 500 kuna, koliko također plaćaju neki. Stvar je u tome što ste uslugu školstva već uredno platili! Ako nema dovoljno novca, onda ravnatelji škola trebaju ići kod gradonačelnika, lupiti šakom o stol i reći da nemaju dovoljno za raditi. No kako se u nas političare smatra malim božanstvima, a ne službenicima, dakle onima koji su tu da služe nama, uvijek je bolje zatražiti još novca od roditelja, da se ne bi uvrijedilo kakvu veličinu koja je i stranku nazvala po sebi.

A vi, dragi građani, plaćajte. Kako je Đole izvrsno opjevao Hrvate u pjesmi "Soliter": "Da se ne bi opekel', nikad niš ne bu rekel!" Pa dok plaćate ovakve besmislene "participacije" za nešto što ste već ionako porezom i prirezom platili triput, niste ni zaslužili nego da vam sutra traže 1000 pa 10.000 kuna. Jer, kako se kaže, dok je ovaca, bit će i vune. A naći će se i koji žetončić za obaviti radnju šišanja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Index.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara