Haradinaj smijenio zamjenicu ministra jer je kritizirala NATO

Haradinaj smijenio zamjenicu ministra jer je kritizirala NATO
Foto: FAH

PRIPADNICA srpske manjine na Kosovu razriješena je dužnosti zamjenice ministra pravosuđa zbog toga što je NATO-ove zračne udare prije dvadeset godina nazvala "genocidom nad srpskim narodom".

Izjava "zamjenice ministra pravosuđa Vesne Mikić da je NATO-ovo bombardiranje bilo genocid nad srpskim narodom neprihvatljiva je i ona je govor mržnje", napisao je premijer Ramush Haradinaj na svom računu na Facebooku.

Kao i Beograd, srpska manjina na Kosovu ne priznaje neovisnost potonjeg. No kosovski ustav predviđa da ona bude zastupljena u vladi u Prištini.

Kampanja bombardiranja NATO-a koja je počela 24. ožujka 1999. bez UN-ova mandata i trajala je jedanaest tjedana, nagnala je Beograd da povuče snage iz svoje južne pokrajine gdje su sudjelovale u sukobu s kosovskim Albancima koji su se borili za neovisnost Kosova.

Srbija Slobodana Miloševića je tada zauvijek izgubila vlast na Kosovu čiju neovisnost ne priznaje. Priština je 2008. proglasila neovisnost Kosova.

Rat na Kosovu (1998. - 99.), posljednji sukob koji je doveo do raspada Jugoslavije, odnio je više od 13.000 života, uglavnom kosovskih Albanaca.

"Nazivajući genocidom napad (NATO-a) na srpski narod" Vesna Mikić je "samo na glas izrekla mišljenje koje prevladava" među Srbima, reagirale su srbijanske vlasti u priopćenju Ureda za Kosovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara