Harazi Strawu: Branit ćemo svog bivšeg diplomata "svim sredstvima"

TEHERAN je upozorio London da će uhićenje bivšeg iranskog diplomata u Velikoj Britaniji imati "vrlo negativne posljedice" na odnose između dviju zemalja i da će Iran svim "sredstvima" braniti svog državljana, izvjestila je u ponedjeljak službena iranska agencija IRNA.

U nedjelju navečer, u razgovoru s kolegom Jackom Strawom, iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi izjavio je da će uhićenje Hadija Soleimanpoura na temelju uhidbenog naloga argentinske policije imati "vrlo negativne posljedice na odnose između dviju zemalja", navela je IRNA.

"Islamska republika je vrlo osjetljiva na sudbinu svojih državljana i branit će ih svim sredstvima", dodao je iranski ministar.

Harazi tvrdi da je bivši diplomat "nedužan" i traži njegovo što "ranije oslobođenje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soleimanpour, službeno student u Engleskoj, uhićen je u četvrtak prema uhidbenom nalogu argentinskog suca koji istražuje ekspoloziju automobila-bombe 18. sprnja 1994. u Buenos Airesu pred Židovskim centrom (AMIA), u kojoj je poginulo 85 ljudi. U to je vrijeme Soleimanpour bio iranski veleposlanik u Argentini.

Argentinski sudac Juan Jose Galeano smatra da su "radikalni elementi Islamske republike odgovorni za atentat na AMIA-u".

Harazi je ponovio da je "postupak politički i da nema sudskog temelja".

Nakon tog uhićenja Iran je pooštrio ton i obustavio gospodarsku i kulturnu suradnju s Argentinom i tražio isprike od britanske vlade. Britanci sada moraju odlučiti hoće li prihvatiti argentinski zahtjev za izručenjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara