Hasanbegović financira srpskog povjesničara, predvodnika rehabilitacije Mihailovića i Nedića

Hasanbegović financira srpskog povjesničara, predvodnika rehabilitacije Mihailovića i Nedića

Foto: FAH, N1

KONTROVERZNI srpski povjesničar Bojan Dimitrijević dobitnik je tri potpore Ministarstva kulture Zlatka Hasanbegovića. Naime, u potpori knjigama Ministarstva kulture za 2016. godinu Dimitrijević je dobio 12 tisuća kuna za knjigu "JNA u Hrvatskoj i Sloveniji", zajedno s Dinkom Predovićem dobitnik je 10 tisuća kuna za knjigu "Oklopne postrjebe savezničkih snaga na jugoistoku Europe u Drugom svjetskom ratu" te 10 tisuća kuna zajedno s Danijelom Frkom za "Pomorsko zrakoplovstvo na Jadranu 1918 - 1992.

Despot kao i Hasanbegović ponosno nosi "epitet ustaše"

Dimitrijević je ostvario potpore preko izdavača Despot Infinitus, suradnika Večernjeg lista Zvonimira Despota koji je u svojim kolumnama branio ministra kulture.

"S antikomunističkim stavovima Hasanbegovića se potpuno slažem te već godinama ponosno nosim epitet "ustaše"", napisao je Despot u svojoj kolumni u kojoj je protivnike Hasanbegovića nazvao  NGO mafija.

"Zaradite sami za kruh", poručio im je Despot u svojoj kolumni "Mentalni komunizam glavna prepreka za razvoj". Despot je ove godine dobio potpore od Ministarstva kulture i to u visini od 83 tisuće kuna za svoja izdanja. Prošle godine nije bio među dobitnicima.

Najnoviji hit ovog izdavača je "Ante Pavelić Doživljaji - kako sam osnovao Nezavisnu Državu Hrvatsku". No, vratimo se na Dimitrijevića.

Dimitrijevića optužuju za relativizaciju fašizma

Bojan Dimitrijević autor je monografije Draže Mihailovića te jedan od predvodnika rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata.

"Đeneral Draža Mihailović bio je ministar vojni, načelnik Đeneralštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svjetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam", tvrdi Dimitrijevič koji se pojavio kao svjedok pred višim sudom u Beogradu u predmetu rehabilitacije Draže Mihailovića.

Upravo zbog njegova svjedočenja niz nevladinih udruga iz Srbije tražilo je podizanje kaznene prijave. Tako su podizanje kaznene prijave, između ostalih, tražile Žene u crnom te Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao i Nezavisno društvo novinara  Vojvodine. 

Dimitrijević je i predvodnik rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vrijeme okupacije tijekom Drugog svjetskog rata, a zbog toga njegova je Demokratska stranka tražila Dimitrijevićevo isključenje.

"Zbog relativizacije fašizma i zalaganja za rehabilitaciju generala Milana Nedića te neodlučnost u zastupanju i obrani tekovina antifašizma", stajalo je u zahtjevu za izbacivanjem Dimitrijevića.

Za sada bez odgovora

O potporama Ministarstva kulture danas smo u jutarnjim satima uputili pismeni upit, no nismo dobili odgovor. Despota smo više puta pokušali kontaktirati mobitelom, no poslao nam je poruku kako je na sastanku.

Ove godine izdvojeno za potpore pet milijuna i 678 tisuća kuna, što je manje nego prošlogodišnjih šest milijuna i 246 tisuća. Najviše su dobili Društvo hrvatskih književnika 256 tisuća kuna, Školska knjiga s 252 tisuća te Fraktura s 211 tisuća.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara