Hashim Thaci na "balkanskom summitu": Kosovo je spremno na suradnju sa Srbijom

Hashim Thaci na "balkanskom summitu": Kosovo je spremno na suradnju sa Srbijom

Tekst: I.Kri. / J.Š.
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

KONFERENCIJA o Balkanu u slovenskom Brdu kod Kranja počela je svečanom predajom prijevoda pravne stečevine Europske unije čelnicima regije.

Domaćini ove konferencije su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor. Njih dvoje su dočekali vođe BiH, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije. Na konferenciju nije došao srpski predsjednik Boris Tadić zato što će na njoj Kosovo sudjelovati kao samostalna država.

Od europskih predstavnika došao samo Štefan Fuel

Nakon što je on jučer rekao konačno "ne" ovoj konferenciji, svoj dolazak su otkazali i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy te španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angelo Moratinos. Na početku je Jadranka Kosor rekla kako su prijevodi stečevine EU velik posao, ali da je njihova predaja i znak prijateljstva prema našim susjedima. "Drago mi je što se taj čin predaje događa u prijateljskoj i dragoj susjednoj nam Sloveniji", zaključila je Kosor.

Pahor se zahvalio Hrvatskoj zato što pomaže drugim zemljama u regiji na putu u Europsku uniju. Nakon kratkog uvodnog pozdrava, čelnici zemalja su se povukli na sastanak. Na sastanak su došli Nikola Špirić, Sali Berisha, Nikola Gruevski, Milo Đukanović i Hashim Thaci. Od europskih predstavnika na konferenciju je došao samo povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Špirić napustio konferenciju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je na današnjoj konferenciji na Brdu kod Kranja da potreba za regionalnom suradnjom postaje sve veća kako proces integracije napreduje. "Regionalna suradnja pruža mogućnost privlačenja sredstava za rješavanje širokog dijapazona pitanja, od lokalnih do regionalnih, koja u suprotnom ne bi bila dostupna", kazao je Špirić tijekom svoga obraćanja.

Dodao je kako se slaže sa povjerenikom za proširenje EU Štefanom Fueleom kako regionalna suradnja podrazumijeva prisustvo sviju, no naglasio je da razumije razloge zbog kojih Srbija danas nije prisutna na konferenciji. Špirić je kazao kako ni BiH nije priznala nezavisnost Kosova te da će se on na ovoj konferenciji ponašati u skladu s tim. Špirić je tako otišao s konferenciji kada je govorio premijer Kosova Hashim Thaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo je spremno na dobru suradnju sa Srbijom

"Kosovo ostaje privrženo izgradnji dobrih odnosa sa zemljama u regiji i spremno je na suradnju sa Srbijom", kazao je premijer Kosova Hashim Thaci tijekom svoga konferencijskog govora, priopćeno je iz njegovog ureda u Prištini.

"Kosovo je privrženo dobrosusjedskim odnosima, odnosima sa zemljama Europske unije i sa svim drugim zemljama. Kosovo je spremno na suradnju i sa Srbijom o svim pitanjima od zajedničkog interesa", kazao je Thaci.

Istaknuo je kako je tijekom dvije godine kao nezavisna država Kosovo dosta postiglo, ali i da se suočava sa mnogo izazova. "Bez obzira na evidentne uspjehe u većem dijelu Kosova, Srbi u sjevernom dijelu zemlje još su taoci utjecaja službenog Beograda ili takozvanih paralelnih struktura", dodao je Thaci. Podsjetio je i kako Vlada Kosova i Ured međunarodnog predstavnika "priprema strategiju za uspostavljanje institucionalnog legitimiteta i u tom dijelu Kosova", zaključio je.

"U politici ništa nije moguće bez povjerenja"

Po završetku sastanka slovenski premijer Borut Pahor posebno se na dolasku zahvalio predstavniku BiH Nikoli Špiriću, koji je došao iako njegova država ne priznaje Kosovo. Smatra kako je time dao prednost dijalogu, a ne zadrškama kao drugi predsjednici koji nisu došli.

Dodao je kako u politici ništa nije moguće bez povjerenja, jer bez njega sve krene u krivom putu. "Jadranka i ja znamo to iz vlastitih iskustava, a nekad smo u večernjim satima imali samo povjerenje", kazao je Pahor te dodao kako EU nema zajedničko stajalište oko zapadnog Balkana. "Kao član Europskog vijeća moram upozoriti da se nalazimo u prijelomnom trenutku i moramo odlučiti hoćemo li krenuti putem problema ili putem mogućnosti", zaključio je Pahor.

Premijerka Kosor je izjavila da su na konferenciju svi bili pozvani i dobrodošli. I ona je istaknula primjer Pahora i nje u stvaranju dobrih odnosa. "Krenuli smo sa teške pozicije neriješenih problema, a mostovi suradnje mogu se izgraditi samo ako postoji dobra volja i ozračje", kazala je Kosor te dodala kako je njezin osjećaj da je konferencija prošla u ozračju kulture dijaloga i kulture građenja. Nakon izjava novinarima, predstavnici zemalja su otišli na ručak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara