Haška "zatvorenička dilema": Gotovina spašava samo svoju kožu?

MEĐUSOBNA, nazovimo ih, "prepucavanja" odvjetnika haških optuženika i hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka tik pred početak njihova suđenja (ili odgodu istoga) izmamit će osmijeh na lice, kako mnogi smatraju, samo haškim tužiteljima.

Sve je krenulo nizbrdo, prema mišljenju nekih, kada su se Gotovinini odvjetnici počeli boriti protiv spajanja postupaka. Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je, podsjećamo, spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača u veljači prošle godine, a Žalbeno je vijeće ICTY-a, također prošle godine, odobrilo Gotovininim braniteljima Luki Mišetiću i Gregu Kehoeu zahtjev za podnošenje izvanredne, tzv. interlokutorne žalbe, jer redovna žalba na odluku o spajanju predmeta nije bila dopuštena. Podnošenje istovrsne žalbe odobreno je i braniteljima Čermaka i Markača.

Politički analitičari i pravni stručnjaci koji proces promatraju "sa strane" uglavnom s negodovanjem gledaju na isti jer, kažu, cijela će zavrzlama oko isključivanja pojedinih odvjetnika iz obrane zbog navodnih sukoba interesa nanijeti štetu samo njihovim klijentima.

Ugledni politički analitičar Davor Gjenero također smatra kako će slijedom posljednjih događaja (suspendiranjem Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića iz procesa, kao i najavom Markačeva odvjetnika Gorana Mikulića da će od tajništva Haškog suda i odvjetničke komore haških branitelja tražiti da se ispitaju navodi o potencijalnom sukobu interesa Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea) ruke trljati samo haški tužitelji.

"Zatvorenička dilema": Gotovina nastoji spasiti samo svoju kožu?

"Ono što se trenutno događa u Haagu najbolje se može opisati tipičnim primjerom iz pravnih udžbenika, tzv. igrom "zatvoreničke dileme". Taj primjer govori o dvojici zatvorenika, obojica su osumnjičena za isti zločin, a ne postoje nikakvi dokazi protiv njih osim njihova eventualnog međusobnog terećenja. Ako obojica šute i ne pristaju na dogovor s tužiteljem, u tom će slučaju morati biti oslobođeni zbog nedostatka dokaza, pri čemu obojica ostvaruju maksimalnu dobit. Alternativa je da jedan prizna zločin, a drugi ga zataji, pri čemu će oslobođen biti onaj koji prizna. U takvom slučaju postoji najveća vjerojatnost da će obojica priznati zločin i pokušati sklopiti dogovor s tužiteljem, pa će obojica biti kažnjeni jer će obojica pristati na dogovor s tužiteljem, budući da će sud dobiti priznanje od obojice i samim time tužiteljstvu, odnosno sudu, posao će biti olakšan", objašnjava Gjenero u razgovoru za Index.

"Čini mi se da se upravo to u Haagu sprema. I jedan i drugi i treći optuženi zapravo počinju igrati ovaj scenarij "zatvoreničke dileme" koji je najnepovoljniji po njih. Iza ovoga što se sada događa je zapravo Gotovinin deal s tužiteljstvom, odnosno svojevrsna najava Gotovinine obrane i toga kako on namjerava spašavati samo svoju kožu".

Sva trojica generala pred Haškim sudom odbacili su svojevremeno, podsjećamo, optužbe koje ih terete za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutne postupke, prema optužnicama počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, a s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz regije Krajina.

"Iako se govori o osporavanju zločinačkog pothvata, Gotovina je ovdje bitno pomogao tužiteljstvu da koncept zločinačkog pothvata prikaže kao uvjerljivu političku varijantu. Obrane generala zaigrale su igru koja će svu trojicu optuženika odvesti na dugogodišnju robiju, igru koja će dovesti do jednostavnog  dokazivanja zločinačkog pothvata", smatra Gjenero.

Mikuličićeva odluka da se ispita sukob interesa Gotovininog odvjetnika sasvim je logična

Odluku četvorice najpoznatijih hrvatskih odvjetnika (Ante Nobila, Branka Šerića, Ante Madunića te Krešimira Vilajtovića) da se Markaču na poziv da budu njegovi branitelji u procesu koji se vodi protiv njega pred Haškim sudom, i na taj način zamjene Miroslava Šeparovića koji je trenutno suspendiran, zahvale na ukazanom povjerenju te ga ipak odbiju, Gjenero ne smatra nimalo čudnom.

"Osobno mi  je vrlo čudno da je Markač za branitelja izabrao odvjetnika vrlo čudnih referenci, jer Šeparović iza sebe nema ozbiljnijih angažmana kada je krivično pravo u pitanju. Pri tome ne mislim i na Mikuličića, koji je respektabilan i ozbiljan krivični pravnik s iskustvom na tom području. Kada je riječ o poziciji Prodanovića i Slokovićke, očito je da tužitelj potiče strategiju prebacivanja krivnje koju je započela Gotovinina obrana, pa potiče i druge da rade isto", kaže Gjenero, koji najnoviji potez Markačeva odvjetnika Gorana Mikulića, a koji je pred Haškim sudom danas najavio kako će od tajništva Haškog suda i odvjetničke komore haških branitelja tražiti da se ispitaju navodi o potencijalnom sukobu interesa Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea, smatra logičnim korakom.

"Mikuličić čini ono što odvjetnik mora raditi da smanji rizike i poveća dobit. Ne radi se tu o dokazivanju i zaštiti državnog interesa, nego zaštiti osobnog interesa njegova klijenta", zaključuje Gjenero.

Odluku četiriju odvjetnika koji su odlučili ne prihvatiti Markačev poziv da mu budu odvjetnicima Gjenero također smatra logičnim potezom.

"Iako nisam toliko kompetentan to komentirati, smatram da je jasno da kada s jedne strane imate mjesecima pripremanu obranu, i s druge strane godinama pripremanu optužbu, da ne možete u proces uletjeti tako olako", kaže Gjenero, koji jednim od razloga smatra da bi prihvaćanje takvog angažmana od strane odvjetnika kojima je isti ponuđen bio, između ostalog, diskreditirajući po Šeparovića i ostale odvjetnike koji su suspendirani.

"Među odvjetnicima postoji određeni kodeks ponašanja. Ulazak u taj proces na taj način bio bi diskreditirajući za Šeparovića, ali i Prodanovića i Slokovićku. Među njima kao kolegama postoji jedan respekt i profesionalna solidarnost", zaključuje Gjenero.

Podsjećamo, Mikuličićeva najava da će od tajništva Haškog suda tražiti da se ispitaju navodi o potencijalnom sukobu interesa Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea uslijedila je nakon što je kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak u četvrtak za HTV kazao kako raspolaže dokazima da je Kehoe, za tužiteljskog mandata na Haškom sudu, radio na istragama vezanim uz Oluju. Kako je Gotovina pred Haškim sudom optužen za navodne zločine počinjene prije, tijekom i nakon akcije Oluja, njegov bi se odvjetnik mogao naći u sukobu interesa, ukoliko se navodi gore spomenutog kolumnista pokažu istinitima.

Raspravno je vijeće Haškog suda jučer, također podsjećamo, odlučilo da su odvjetnici generala Čermaka, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, u sukobu interesa zbog toga što zastupaju i generala Rahima Ademija , a koji bi trebao svjedočiti u predmetu Gotovine, Čermaka i Markača.

Danas se doznalo i o tome na temelju čega će počivati obrana generala Gotovine pred Haškim sudom. Naime, kako pokazuje pročišćena verzija predraspravnog podneska koju je obrana generala Gotovine u četvrtak podnijela Haškom sudu, njegova obrana temeljit će se na tome da je on u vrijeme koje pokriva optužnica za zločine počinjene prije, tijekom i nakon Oluje bio angažiran na vojnim operacijama u BiH, a da je odgovornost za sprječavanje zločina na oslobođenim područjima Hrvatske te za progon počinitelja ležala na MUP-u, Ministarstvu pravosuđa i vojnoj policiji.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara