Haški presedan: Ministar pravosuđa srbije ispitivan kao svjedok

U HAŠKOM sudu (ICTY) u ponedjeljak je održana rasprava o zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu bivših čelnika Službe državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, na kojoj se dogodio presedan jer je srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković, koji je u Haag stigao kako bi Sudu uručio državna jamstva za njihovu obranu sa slobode, tretiran kao svjedok a ne kao "treća strana" u postupku.

Stojković je na raspravi prenio jamstva vlade Srbije da će se Simatović i Stanišić, ako budu pušteni iz pritvora, vratiti u Haag na početak suđenja, no to nije učinio kao "treća strana" u skladu s dosadašnjom praksom ICTY-ja, kada su dužnosnici SCG, BiH ili Hrvatske jamčili za oslobađanje optuženika, već kao svjedok obrane.

Zbog činjenice da je ministar Stojković u sudnici morao prisegnuti da će govoriti istinu i da je podvrgnut protuispitivanju tužitelja, izaslanstvo Srbije je prosvjedovalo kod predsjednika ICTY-ja Theodora Merona, izvijestili su beogradski mediji iz Haaga.

Član izaslanstva Aleksandar Simić, pravni savjetnik srbijanskog premijera, izjavio je da se radi o flagrantnom kršenju međunarodnog prava, posebno Bečkih konvencija, jer predstavnik države ne može svjedočiti ako se to posebno ne zatraži.

Glasnogovornik Suda Jim Landale je objasnio da je Stojković formalno bio svjedok obrane i da je kao takav zaveden u sudskim spisima za današnju raspravu, jer su Simatovićevi branitelji u podnesku tražili da ga se o jamstvima sasluša u toj ulozi.

U izjavi za Radio B92, ministar Stojković je priznao da je bio iznenađen takvim postupkom, ali nije želio odbiti svjedočenje kako se to ne bi tumačilo nesuradnjom SCG s Haškim sudom. Ispitivanje tužitelja Crvenim beretkama i Miodragu Lukoviću Legiji, ocijenio je provokativnim i dijelom neistinitim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo pravosuđa u Beogradu kasnije je priopćilo da se Stojković pred ICTY-em nije pojavio u svojstvu svjedoka, uz objašnjenje da je jamstva vlade dao na statusnoj konferenciji na kojoj se ne izvode dokazi, niti se mogu pojaviti svjedoci.

U priopćenju se istodobno konstatira da je mimo "međunarodnog prava načinjen presedan jer je traženo da predstavnik naše države položi prisegu pred Tribunalom", i dodaje da je čak i takav "zahtjev prihvaćen i tako pokazana spremnost ove vlade da surađuje s Haagom".

Inače, u ponedjeljak se raspravljalo o zahtjevu Simatovića za puštanje iz pritvora a o Stanišiću će se raspravljati u utorak. Dok se Simatovićev zahtjev temelji na tvrdnjama da on ispunjava sve uvjete da bude na slobodi do početka suđenja, Stanišićev zahtjev zasniva na tvrdnji da je on ozbiljno bolestan.

Tužiteljstvo se usprotivilo njihovom privremenom puštanju na slobodu, obrazlažući to opasnošću da se Simatović i Stanišić ne vrate pred Sud kao i da na slobodi utječu na svjedoke.

Tužitelj Dermot Groom je naglasio da su Stanišić i Simatović bili u središtu izvođenja zločinačkog pothvata tijekom ratova u RH i BiH, da SCG ne surađuje s Tribunalom, kao i da vlasti u Beogradu nisu poduzele ništa kada su im javljene lokacije na kojima se krije 16 optuženika ICTY-a.

(Hina) xdh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara