Haški sud objavio da je "predmet Ademi-Norac" i službeno prebačen Hrvatskoj

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je u utorak da je "predmet Ademi Norac" s današnjim danom službeno prebačen Hrvatskoj.

"Danas 1. studenoga 2005. ICTY je predmet Rahim Ademi i Mirko Norac službeno prebacio Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju suda.

Vijeće za prepuštanje predmeta Haškog suda nacionalnim pravosuđima je odluku o ustupanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu hrvatskom pravosuđu donijelo 14. rujna ove godine. Pritom je Tužiteljstvu ICTY-a odredilo rok od 30 dana da državnom odvjetniku RH preda sve podupiruće materijale uz optužnicu te druge dokazne materijale. Nakon što je predaja tog materijala dovršena, vijeće je danas objavilo da je predmet i službeno prebačen Hrvatskoj.

To je prvi predmet s osobama protiv kojih je Haški sud podigao optužnice koji je prepušten Hrvatskoj, i jedini, od 10 ukupno predloženih za ustupanje, za koji je Tužiteljstvo ICTY-a zatražilo da bude prebačen u Hrvatsku.

Tužiteljstvo ICTY-a je prijedlog za prepuštanje predmeta Ademi-Norac podnijelo još 2. rujna 2004. Rasprava o prijedlogu održana je 17. veljače 2005. Vijeće je odluku o njemu donijelo 14. rujna.

U odluci je zaključilo kako su ispunjeni svi uvjeti za ustupanje predmeta hrvatskom pravosuđu, predviđeni Pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, uključujući zaštitu svjedoka, pošteno suđenja za optužene i jamstvo da ne može biti izrečena smrtna kazna.

Generali Ademi i Norac optuženi su u dvije točke za zločine protiv čovječnosti i u tri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina navodno počinjenih protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom operacije "Medački džep" od 9. do 17. rujna 1993.

U vrijeme operacije Ademi je bio zapovjednik vojne oblasti Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade udarne postrojbe u operaciji. Obojicu se tereti po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Obojica su se dobrovoljno predali Haškom sudu i izjasnili se da nisu krivi za optužbe.

General Ademi, nalazi se na privremenoj slobodi u Hrvatskoj od 2002., a Mirko Norac na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991.

U skladu sa strategijom dovršetka rada Haškog suda, do sada su tri predmeta ustupljena pravosuđu Bosne i Hercegovine i jedan Hrvatske, a Vijeće za prepuštanje treba donijeti odluke o još šest predmeta s 12 optuženih, od kojih je većina predviđena za ustupanje BiH a samo jedan pravosuđu Srbije i Crne Gore - suđenje bivšem kapetanu JNA Draganu Kovačeviću Rambu, optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991., koji je se prema odluci ICTY nalazi na obveznom psihijatrijskom liječenju na VMA u Beogradu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara