Haški sud uskoro odlučuje o Karadžićevoj žalbi

Haški sud uskoro odlučuje o Karadžićevoj žalbi
Foto: ICTY

MEHANIZAM za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će 20. ožujka o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, objavljeno je u petak navečer.

"Žalbeno vijeće planira objaviti odluku o žalbi u slučaju Radovana Karadžića 30. ožujka", objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, nasljednik Haškog suda.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrđeno je da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku pa je oslobođen krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji, gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić.

ICTY-ju je izručen devet dana kasnije.

Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara