Haški tribunal uništio sve dokaze o trgovini organima Kosovskih Srba

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva

HAŠKI tribunal je tijekom suđenja Ramušu Haradinaju 2006. godine uništio sve materijalne dokaze o trgovini organima Srba koji su tijekom rata oteti na Kosovu i Metohiji. Haški tribunal je početkom 2005. godine pokrenuo istragu koja se zvala "Don Quijote", a koja se odnosila na predmete nađene u zloglasnoj "žutoj kući" u Burelju na sjeveru Albanije. U toj su kući po osnovanoj sumnji zarobljenim Srbima vadili vitalni organi, koji su kasnije za velike iznose prodavani na crnom tržištu.

Dokazi nebitni za istragu

Godinu dana kasnije, Haški tribunal je, umjesto da provede istragu do kraja, naredio da se svi materijalni dokazi unište jer su "nebitni" za istragu. Sumnja se da su dokazi uništeni nakon pritisaka zapadnih moćnika da Haradinaj bude oslobođen svih optužbi. Jedan od haških odvjetnika, Tom Fill izjavljuje kako je Haag uništio dokaze po nalogu SAD-a koji je od početka lobirao za Albance s Kosova.

Prema podacima do kojih je došlo Tužiteljstvo za ratne zločine, Haradinaj je često boravio u Albaniji nakon završetka sukoba 1999. godine i osobno je organizirao prebacivanje osoba srpske nacionalnosti koje su bile zarobljene na sjeveru zemlje. Haradinaj je tada putovao barem jednom tjedno u Tiranu otkuda se vraćao s velikim iznosima novca, sumnja se da je riječ o zaradi od trgovine organima, izvještava Press. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara