Hatami: Iran će u potpunosti surađivati s IAEA-om

IRANSKI predsjednik Mohamad Hatami u utorak je izjavio kako je Iran spreman u potpunosti surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), zatraživši da se uzmu u obzir njegovi interesi za potpisivanje dodatnog protokola.

"Mi smo blagonakloni ljudi i ne želimo stvarati problem, izjavili smo da želimo surađivati svim našim snagama s IAEA-om", rekao je Hatami, osudivši pritom ultimatum koji je IAEA uputila Iranu.

IAEA je Iranu dala rok do 31. listopada za predaju jamstava da neće proizvesti atomsko oružje u sklopu svog nuklearnog civilnog programa, a ako iranske vlasti to ne ostvare Agencija će sazvati Vijeće sigurnosti UN-a s prijetnjom međunarodnih sankcija.

"Čak i uz taj dodatni protokol spremni smo pregovarati", rekao je Hatami, ali je zatražio da se uzmu u obzir "opći uvjeti za poštivanje iranske časti, nacionalne sigurnosti i nacionalnih interesa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istovremeno je u Beču Iransko nacionalno vijeće otpora (CNR) objavilo da Iran u Esfahanu tajno gradi nuklearno postrojenje za testiranje centrifugalnih crpki.

Postrojenje, izgrađeno 15 kilometara istočno od Esfahana "trebalo bi testirati između 120 i 150 centrifugalnih crpki namijenjenih za proizvodnju visokoobogaćenog urana" koji je potreban kako bi se proizvelo nuklearno oružje, rekao je glasnogovornik CNR-a Firuz Mahvi.

U kolovozu 2002. godine ta je skupina objavila da je jedno tajno nuklearno postrojenje locirano u Natanzu, gdje je IAEA iste godine otkrila tragove visokoobogaćenog urana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara