Hatami: Nobelova nagrada za mir "nije previše važna"

PROREFORMSKI predsjednik Irana Mohamad Hatami ocijenio je u utorak da Nobelova nagrada za mir sama po sebi "nije previše važna", te je pozvao iransku dobitnicu Shirin Ebadi "da bdije nas interesima" islama i Irana izloženima američkim i izraelskim prijetnjama.

"Nobelova nagrada za mir nije vrlo važna; važne su nagrade za znanost i književnost", rekao je Hatami novinarima iako je dodao da je "zadovoljan" što je nagrađena njegova sunarodnjakinja.

"Nadam se da će gospođa Ebadi, koja potječe iz religiozne obitelji, a i sama je kazala da brani islam, skrbiti za interese islamskog svijeta i Irana i neće dopustiti da se iskorištava njezin uspjeh", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politički kriteriji" utjecali su na odluku Nobelova odbora u izboru nagrade za mir, rekao je predsjednik, te pojasnio da "sile kao što su Sjedinjene Države i Izrael najviše mute mir i najviše krše ljudska prava i nadam se da dobitnici Nobelove nagrade za mir to neće zaboraviti, da neće zaboraviti prioritete naroda".

Iran je mjesecima pod pritiskom Amerikanaca zbog navodnog posjedovanja nuklearnog oružja.

Hatami je, međutim, upozorio dobitnicu da mora znati kako i "muslimanski svijet prema njoj ima očekivanja", jer ju je Nobelov odbor predstavio kao "prvu Iranku i prvu muslimanku koja je dobila to priznanje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara