HDZ, HSLS, HSP i DC više neće glasovati u Saboru

Predsjednici HDZa, HSLSa, HSPa i DCa, danas su se, razmotrivši stanje u Osječkobaranjskoj županiji, dogovorili da u znak prosvjeda zbog kršenja Zakona i Ustava od vladajuće koalicije zastupnici tih stranaka od idućeg tjedna neće sudjelovati u glasovanju u Hrvatskom saboru, osim kad se bude glasovalo o zakonima kojima se usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravilima i propisima Europske unije i zakona kojih su predlagatelji te četiri stranke. L

Kako se navodi u priopćenju poslanu iz Tajništva HDZ-a, stranke razmatraju i druge korake koje će poduzeti kako bi se riješilo to neprihvatljivo stanje u Osječko-baranjskoj županiji.

Na sastanku održanu danas u Hrvatskom saboru predsjednici spomenutih stranaka Ivo Sanader, Dražen Budiša, Anto Đapić i Mate Granić su, razmotrivši stanje u Osječko-baranjskoj županiji, uputili oštar prosvjed vladajućoj koaliciji koja je u utorak u Saboru većinom glasova odbila zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem članka 84. stavka 1. točke 5. Zakona o lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi u pogledu stanja u Skupštini Osječko-baranjske županije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj je Skupštini 26 od 51 vijećnika podnijelo ostavke, što je većina u Skupštini. Tim činom Skupština je po svom Statutu prestala imati kvorum i nije se mogla više sastajati. Vijećnici HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i HSS-a koji su dali ostavke traže nove izbore u Osječko-baranjskoj županiji. No Skupština je pod vodstvom SDP-a nelegalno i suprotno Ustavu i Statutu Županije nastavila rad. Budući da je riječ o nasilju nad Zakonom, HDZ, HSLS, HSP i DC pozivaju Vladu da poduzme sve kako bi se stanje u Županijskoj skupštini uskladilo sa Zakonom, t.j. raspisali izbori", kaže se u priopćenju tih stranaka.

HDZ, HSLS, HSP i DC ponovno su danas zatražili od vladajuće koalicije da objavi datum izbora za Hrvatski sabor, objasnivši da je u svim demokratskim zemljama nekoliko mjeseci prije izbora javnosti poznat datum izbora.

"Budući da je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a Europska komisija neće donijeti mišljenje o tom zahtjevu prije parlamentarnih izbora, takvo ponašanje vladajuće koalicije držimo krajnje neodgovornim i neprimjerenim", navodi se u priopćenju .
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara