HDZ i "Motrištarci" preko leša branitelja do kontrole nad HTV-om

POLITIČKO-MEDIJSKA prepucavanja oko kontrole nad najjačom medijskom kućom u Hrvata, HTV-om, dosegla su samo dno. Branitelj iz Gline koji je počinio samoubojstvo raznijevši se bombom u automobilu je u roku od nekoliko sati, zahvaljujući angažmanu bivših "Motrištaraca" i kao džon debelom obrazu Andrije Hebranga, postao savršen "argument" za HDZ-ov juriš na fotelju Mirka Galića.

Podsjetimo, branitelj Ivan Bukovac ubio se u prvim minutama utorka i to nakon što je, prema policijskom izvješću, odgledao dvije televizijske emisije.

Nova TV, čiji informativni program vode ljudi koji su na dan sprovoda Franje Tuđmana satima recitirali srcedrapateljne hvalospjeve Tuđmanu u HTV-ov eter, u tom je tragičnom događaju vidjela sjajnu priliku za pljuvanje po konkurenciji i pomoć svom "duhovnom ocu" Andriji Hebrangu, te je u popodnevnim vijestima, ustvrdila da se branitelj ubio zbog HTV-ove emisije Latinica.

Tako je Nova TV prva pregazila dostojanstvo mrtvog branitelja, iskoristivši njegovu tragediju za osobne komercijalne ciljeve, ali i političke ciljeve HDZ-a. HTV ubija branitelje, dakle gledajte Novu TV.

Iako je kćer ubijenog branitelja, Slađana Bukovac, u HTV-ovom Dnevniku, demantirala tvrdnje Nove TV, ustvrdivši da njezin otac nije bio glup da se ubije zbog obične televizijske emisije, nego da su razlozi njegova suicida bili puno dublji. I zaista, teško je povjerovati da bi bilo tko, bolovao on od PTSP-a ili ne, bio spreman oduzeti vlastiti život zbog televizijske emisije, ma koliko god da ona bila neprofesionalno odrađena.

I umjesto da se obitelj Bukovac napokon ostavi na miru, glavni HDZ-ov jurišnik i operativac u planu "vratimo HTV u zlatno Tuđmanovo doba", Andrija Hebrang, nastavio je nesmiljeno pljuvati po HTV-u, ustvrdivši da je direktorica programa HTV-a Tanja Šimić "izvršila pritisak na novinarku da demantira tu informaciju ili će ostati bez posla". Od dokaza i/ili argumenata, naravno, nema ništa - Hebrang se poziva na "provjerene informacije". Isti onaj Hebrang koji ne laže, nego povremeno iznosi neistine.

Hajci na HTV pridružio se i Večernji list, čiji je glavni urednik Miljenko Manjkas, nekadašnji nadređeni aktualnih šefica informativnog programa Nove TV, Ive Gačić i Mirjane Hrge.

"Večernji" je tako u utorak navečer objavio da se branitelj iz Gline ubio zbog emisije Latinica. Isto je, naravno pozivajući se isključivo na tvrdnje Nove TV, objavio i Index, s jednom bitnom razlikom - mi smo po završetku Dnevnika odmah objavili da je dotična tvrdnja demantirana, a Večernji list je to napravio s pet sati zakašnjenja i u potpuno drugačijem kontekstu.

Naime, u srijedu u jedan ujutro je na webu "Večernjeg" objavljena skandalozna vijest pod naslovom "Demanti pod pritiskom?", u kojem se poziva na "neke glasine s Prisavlja" i "neslužbene informacije", a zapravo se iznose Hebrangove optužbe o pritisku Tanje Šimić na Slađanu Bukovac, inače novinarku HTV-a. Ideja da je netko prijetio otkazom svojoj zaposlenici koja je netom izgubila oca toliko je monstruozna da bi ju mogao smisliti samo netko tko nema ni trunke ljudskosti u sebi.

Iako nas dosadašnja praksa uči da nema toga što Hebrang  nije spreman napraviti kako bi od HTV-a napravio HDZ-ovu prćiju, gaženje preko leša branitelja zbog ostvarivanja političko-medijskih ciljeva prelazi svaku civilizacijsku mjeru.

Zanimljivo je da se najnoviji i najžešći HDZ-ov udar na HTV događa upravo u vrijeme povišenog nacionalnog naboja zbog uhićenja Ante Gotovine, dakle u trenutku kad HDZ ne može očekivati nikakve kritike međunarodne zajednice, ali zato mora povratiti povjerenje desnog glasačkog tijela, a kud ćete boljeg povoda od zaštite lika i djela "oca domovine", u čije je vrijeme HTV funkcionirao kao HDZ-ov medijski servis.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara