Jadranku Kosor sudu časti HDZ-a "cinkala" i bivša prijateljica koja ju je vodila u "šoping"

Jadranku Kosor sudu časti HDZ-a "cinkala" i bivša prijateljica koja ju je vodila u "šoping"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

INTERVJU Jadranke Kosor tjedniku Globus u kojem tvrdi da "ne želi šutjeti" te da joj u stranci brane da slobodno govori, bit će povod za njeno izbacivanje iz HDZ-a, doznajemo iz redova najveće oporbene stranke.

Medijski istupi bivše predsjednice HDZ-a, bit će tema skore sjednice HDZ-ovog Suda časti na kojem će, navodno, biti donesena odluka o njenom brisanju iz stranačkog članstva.

Predsjedništvo u četvrtak donosi odluku o pokretanju postupka protiv Kosor

Tomislav Čuljak, predsjednik HDZ-ovog visokog suda časti, u HTV-ovoj "Temi dana" rekao je da će Predsjedništvo HDZ-a u četvrtak odlučiti hoće li protiv Kosor biti pokrenut postupak pred visokim časnim sudom. No, već sada je jasno da je to izvjesno, s obzirom da su protiv Kosor, tvrdi Čuljak, stigle prijave brojnih članova.

Nakon što Predsjedništvo HDZ-a odluči da se pokreće postupak, Kosor će biti pozvana pred visoki časni sud da se izjasni o svojim izjavama. Bit će joj pružena prilika da dokaže da su njeni medijski istupi u interesu HDZ-a, kaže Čuljak. No, Kosor je već najavila da se nema namjeru braniti pred "nekakvim sudom".

"Postoji više mjera koje visoki časni sud može donijeti. Za lakše povrede može se izreći upozorenje ili ukor, kao i oduzimanje stranačke dužnosti. Kod težih povreda moguće su mjere uvjetnog isključenja ili isključenja iz stranke", kaže Čuljak. 

Tko je sve "cinkao" Kosor

Ovo nije prvi put, tvrdi Čuljak, da od članova stranke dolaze pritužbe na istupe Jadranke Kosor. "Mi smo u rujnu iz stranačkih organizacije iz cijele Hrvatske dobili pritužbe u kojima se traži da se prekine s takvim istupima pojedinaca koji nanose štetu HDZ-u. Tada nismo željeli pokretati postupak, smatrali smo da će Kosor prihvatiti da je realnost da je izgubila izbore", rekao je Čuljak.

Na pitanje koji su se članovi HDZ-a žalili na Kosoričino ponašanje, Čuljak odgovara: "Ima nekoliko stranačkih ljudi koji su već prigovorili na ponašanje gospođe Kosor. Ima ih više, od predsjednika Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, preko Ante Kulušića, Sunčane Glavak i mnogih drugih".

Nekad im je bila dobra...

Zanimljivo je da je Kosor "cinkala" i Glavak, koja je u vrijeme dok je Kosor bila premijerka slovila za njenu blisku prijateljicu. Štoviše, u medije su se čak gurale informacije kako neki članovi samog vrha HDZ-a zamjeraju Glavak na pretjeranoj bliskosti sa stranačkom šeficom, s kojom je zajedno odlazila u "šoping".

U dobrim odnosima s Kosor nekad je bio i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Šibeniku, Ante Kulušić. Štoviše, Kulušića je Kosor otvoreno podržavala kada se u travnju prošle godine borio za novi mandat šefa HDZ-a Šibensko-kninske županije, te je čak bila pozvana na proslavu koja je uslijedila nakon njegove pobjede. Također, Kulušić je na unutarstranačkim izborima podržavao Kosor, a ne Karamarka, da bi se kasnije predomislio.

No, nisu to jedini članovi HDZ-a koji su se navodno žalili na Kosoričino ponašanje. "Najavljeno je da prijave dolaze i od drugih dužnosnika, koji ne žele da im se ovakvim istupima u medijima smanjuje mogućnost pobjede na lokalnim izborima. Ovo nije dobro za HDZ. Nakon što zaprimimo sve prijave, izvijestit ću Predsjedništvo HDZ-a o inicijativi s terena i predložiti Predsjedništvu da zauzme stav o tome hoće li se pokrenuti postupak pred visokim časnim sudom", kaže Čuljak.

Zbog intervjua je izbacuju iz stranke

"Predsjednik osječkog HDZ-a poručio mi je da prestanem govoriti, optužujući me da sa SDP-om rušim HDZ. Izvjesni Đonlić kazao je da sam zec iz SDP-ova šešira, a onda je paljbu osula i Dubravka Šuica, koja je već sa zecom pokušala disciplinirati Prgometa", izjavila je Jadranka Kosor tjedniku Globus. Optužila je aktualno vodstvo stranke da slijedi politiku krajnje desnice, a aludirala je i na aktualnog predsjednika stranke Tomislava Karamarka tvrdeći da je proces detuđmanizacije započeo Stipe Mesić kojem je on bio prvi suradnik.

"Gospođi Kosor nitko ne zabranjuje da govori. Od dana kada je izgubila izbore do danas, gospođa Kosor neprestano govori i javno istupa. Ne sjećamo se da je toliko javnih istupa imala u vrijeme premijera Sanadera ili predsjednika Tuđmana, niti da su članovi HDZ-a slobodno istupali u vrijeme dok je ona vodila stranku. Njena samopromocija ne bila problem kada bi se o svojim istupima konzultirala s tijelima stranke, ali ona to iz nekih razloga ne čini i time nanosi štetu stranci. Ako želi biti nezavisna zastupnica, postoji samo jedan način da to postane", tvrde u HDZ-u gdje će uskoro započeti konzultacije o njenom mogućem brisanju iz redova stranke.

Karamarko: Kosor nije prestala pričati otkad je izgubila izbore

Karamarko je kasnije u Saboru komentirao intervju Jadranke Kosor. Iz njegovih riječi dalo se naslutiti kako će Kosor biti izbačena.

"Ona zapravo nije prestala pričati otkad je izgubila stranačke izbore. Nitko nikome ne zabranjuje ništa. Dapače, napokon je u stranci, rekao bih, otvorena jedna demokratska linija razgovora. U stranci se na svim razinama razgovara dvosmjerno. Mislim da je ovoj stranci, koja je dugo godina bila u jednom specifičnom režimu, potreban dijalog. Sjetite se tko je za vrijeme gospođe Kosor mogao davati intervjue i pričati ovakve stvari, a da je ostao nekažnjen", istaknuo je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očito se radi o nekim frustracijama, kaže šef HDZ-a.

"Ne bih ulazio u obrazloženje zbog čega, čak niti u polemiku s njom jer naprosto, to što izgovara, nije istina. Međutim, hoće li Sud časti imati posla s ovim slučajem, to isto ne bih prejudicirao. To ćemo znati ovih dana", naglasio je Karamarko.

Ističe da ovaj slučaj ne šteti HDZ-u koji, upravo suprotno, jača. "Mislim da šteti gospođi Kosor. Ovako ne govori netko tko je član stranke. Ovako govori netko tko je neovisan ili možda jako ovisan, ali ne znam o kome", kazao je Karamarko.

Sud već proučava materijale o Kosor

Na pitanje hoće li od Suda časti zatražiti da provjeri slučaj Kosor, Karamarko je odgovorio.

"Nisam Sud časti i ne presuđujem ljudima. Sud ima svoje principe, pravilnik i propisnik kako radi i po tome će postupiti. Nisam taj koji odlučuje. Sud već proučava konkretni materijal o kojem govorimo. Ne znam tko je tražio. Oni moraju i sami gledati što se događa i tko na koji način postupa", rekao je predsjednik HDZ-a.

Karamarko odbacuje kritike da ne drži klub zastupnika HDZ-a pod kontrolom. "U klubu rade savjesni zastupnici čijim sam radom vrlo zadovoljan", poručuje Karamarko.

"Nemamo egzibicionista, one koji galame, nekih previše 'vic mahera', nemamo one koji možda pokušavaju na jedan površni način privući pozornost na sebe. Mi imamo vrlo ozbiljne ljude koji studiozno proučavaju zakone, prijedloge i materijale i o njima raspravljaju. Snimke pokazuju da je to je jedan vrlo ozbiljan i respektabilan rad. Prema tome, kritike i ocjene naprosto otpadaju", jasan je Karamarko.

Zamjerke na rad HDZ-ovih zastupnika nema, radimo najbolje što možemo, poručuje šef HDZ-a.

"Moramo kapilarno djelovati. Dizati stranku koja je bila zapuštena. To je ono što stalno govorim. Imali smo problem da za nas nisu glasovali niti naši članovi i to je apsurd. To je ono što smo doživjeli i zbog toga izgubili izbore. Moramo se izdići i oživjeti stranke i napraviti što kvalitetniji rezultat na lokalnim izborima", kazao je Karamarko.

Kosor: Nisam frustrirana, ja sam dobro i stabilno

"Vjerujem da će Sud časti napraviti sve u najboljem interesu HDZ-a", izjavila je Jadranka Kosor nakon što je predsjednik tog Suda Tomislav Čuljak izjavio kako očekuje da će uskoro stići zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv Kosor. "U intervju Globusu samo sam govorila o činjenicama i opovrgnula navode koje učestalo slušam proteklih godina da je stranka 18 godina bila zapuštena i da je HDZ u proteklih 10 godina detuđmaniziran". Na pitane je li ju onda iznenadila prijava, Kosor je odgovorila.

"Što mislite tko je to prijavio? Ja imam vrlo, vrlo kristalno jasnu sliku tko je to prijavio i o čemu se radi. To nije prvi put. Neprekidno od afere broševa, kamiona punih broševa, radi se o jednom trendu koji je jasan i vidljiv. Ja nisam frustrirana, kao što kaže gospodin Karamarko. Ja sam sada dobro, ja sam stabilno i mislim da pošteno i dobro radim svoj posao", rekla je Kosor koja nije razmišljala što će ako ju isključe iz HDZ-a, a s Tomislavom Karamarkom ne kani razgovarati.

"Neću se braniti pred sudom časti"

"Mislim da o toj konstataciji, o tome da nisam prestala pričati, najbolje mogu reći novinari u Hrvatskom saboru. Dakle, govorim kad me se pita. Gospođa Bilač, koja je istupila iz HDZ-a, je protiv mene pisala otvorena pisma i gostovala u svim mogućim emisijama. Je li izbačena iz HDZ-a? Nije", istaknula je Kosor.

Nije joj žao što je uručila Karamarku člansku iskaznicu, a o daljnjoj karijeri ako je izbace iz HDZ-a nije razmišljala. Kaže, što bude bit će. Na pitanje kako se misli braniti pred Sudom časti, rekla je:

"Mislite da bih se ja kao bivša predsjednica stranke, nekada i zamjenica i potpredsjednica stranke u Tuđmanovo vrijeme, kao predsjednica Vlade koja je završila pregovore i potpisala pristupni ugovor s EU, trebala braniti pred nekakvim sudom", zapitala se Kosor.

Odbacila je nagađanja da se iza intervjua Globusu krije njen dogovor s Vladom o veleposlaničkom mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara