HDZ je na ovim izborima odlučio do kraja ubiti hrvatsku demokraciju

  HDZ je na ovim izborima odlučio do kraja ubiti hrvatsku demokraciju
Foto: Index/Pixsell/Nikola Cutuk

IAKO u svom nazivu ima riječ "demokratska", Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nikad nije bila doista demokratska stranka.

Odnosi unutar stranke su od samog početka bili daleko od demokratskih, a prema van su stvari bile još gore. HDZ-u do demokracije nikad nije bilo stalo više od toga da im izbori omogućavaju vlast nad Hrvatskom, što je prvi pokazao osnivač stranke Franjo Tuđman nizom svojih poteza, od kojih je u tom kontekstu vjerojatno najpoznatiji nepriznavanje rezultata lokalnih izbora u Zagrebu i odbijanje da se prizna zagrebačkog gradonačelnika iz opozicijskih redova.

Demokraciju je u Hrvatsku dvaput uveo Račan, HDZ ju je gušio u kolijevci

Ne zaboravimo da HDZ nema baš nikakve zasluge za uvođenje demokracije u Hrvatsku, nego samo za njeno podrivanje. Demokraciju su u Hrvatsku uveli Savez komunista Hrvatske i Ivica Račan, a kada je HDZ 1990. preuzeo vlast na prvim demokratskim izborima, činio je sve da tu demokraciju uguši u kolijevci. 

Stoga je bilo potrebno da Račan još jednom, drugi put, uvede demokraciju u RH, 2000. godine, što je nedvojbeno njegova najveća povijesna zasluga. Da se pitalo samo HDZ, Hrvatska teško da bi bila demokratska. Hrvatska demokracija proteklih 30 godina postoji nasuprot HDZ-u, a nikako zahvaljujući HDZ-u.

Beskrupulozan napad na demokraciju u režiji HDZ-om zaraženih DIP-a i Stožera

Nakon Tuđmana su i ostali lideri HDZ-a, s vjerojatnim izuzetkom Jadranke Kosor, radili na podrivanju demokracije u Hrvatskoj, svatko na svoj specifičan način, ali se pokazalo da je unatoč svim HDZ-ovim makinacijama hrvatska demokracija ipak relativno otporna biljka. No ni Sanader ni Karamarko se nisu usudili izvesti ovakav frontalni napad na hrvatsku demokraciju kakav ovih dana beskrupulozno provodi HDZ Andreja Plenkovića s pridruženim institucijama neizlječivo zaraženim HDZ-om, poput Stožera civilne zaštite RH i Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Ovo što te institucije zaražene HDZ-om ovih dana izvode je najgori atak na hrvatsku demokraciju u 30 godina. Stožer zatvara i otvara granicu BiH vodeći se isključivo time da HDZ na izborima u nedjelju dobije što veći broj glasova iz zapadne Hercegovine, po mogućnosti dvaput. DIP je pak izborna pravila objavio tek nekoliko dana pred izbore, iako je imao tjedne od raspisivanja da to učini, a tim izbornim pravilima je protuzakonito i protuustavno pravo glasa oduzeo bolesnim građanima, dok ga je onima u samoizolaciji, inače samoj po sebi duboko problematičnoj mjeri, zakomplicirao preko svake mjere prihvatljivosti.

>> Izbori su već sada neregularni

DIP dijelu građana ukida temeljno pravo glasanja na izborima

HDZ-ov DIP je učinio ništa drugo nego nekim građanima RH oduzeo pravo glasa, dakle temeljno pravo u svakoj demokraciji, i tu u kombinaciji s odlukama HDZ-ovog Stožera.

Jasna je taktika iza DIP-ovog ponašanja: namjerno su zakasnili s pravilima da ne bi ostalo dovoljno vremena da se, pod pritiskom javnosti, preprave i poprave. Zato se sada nalazimo u suludoj situaciji da četiri dana pred izbore Ustavni sud traži očitovanje DIP-a o svemu tome u roku od 24 sata. Dobra je demokratska praksa da se izborni zakon ne mijenja u izbornoj godini, a mi se sada nalazimo u izbornoj situaciji da se pravila za građane proglašavaju i možebitno mijenjaju u tjednu održavanja izbora.

Pa gdje to ima? To je nivo Vučićeve Srbije, a ne razvijene demokracije.

HDZ preko svojih poslušnika u institucijama radi na tome da ove izbore, za koje je i dalje upitno jesu li uopće sada trebali biti raspisani, ukrade građanima RH. 

Sada je na hrvatskim građanima da obrane demokraciju od HDZ-a

Profesori ustavnog prava danima u medijima upozoravaju da su ovi izbori već neregularni, vode se last minute pravne bitke na Ustavnom sudu, DIP dijelu građana ukida pravo da glasaju, mulja se oko granice s BiH itd. 

>> Zbog glasova iz BiH HDZ ugrožava živote i sezonu

Tako slobodni i demokratski izbori ne izgledaju. Tako izgleda HDZ-ov finalni juriš na hrvatsku demokraciju, koju želi ubiti kako bi vječno ostao na vlasti i do gorkog kraja mogao uništavati Republike Hrvatsku i njene građane. Mediji su učinili sve što mogu da se tome suprotstave, kao i ustavni stručnjaci. Na institucije zaražene HDZ-om sigurno ne možemo računati kada je riječ o obrani hrvatske demokracije jer one je i napadaju.
 
Ali nije sve izgubljeno. Obrana hrvatske demokracije sada je prvenstveno na hrvatskim građanima. U nedjelju je odlučujuća bitka. Stvar ne može biti jasnija: ako HDZ pobijedi, hrvatska demokracija je izgubila.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara