HDZ kreće u rat protiv lažnih vijesti. Bez laži ne bi ni bili na vlasti

HDZ kreće u rat protiv lažnih vijesti. Bez laži ne bi ni bili na vlasti
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

VLADA je preko jednih dnevnih novina objavila da kreće u borbu protiv lažnih vijesti. 

HDZ-ova vlada bori se protiv lažnih vijesti. 

Probajte pročitate tu rečenicu i shvatiti je ozbiljno. Ne ide? Jasno da ne ide. 

To da se HDZ bori protiv lažnih vijesti doista zvuči kao lažna vijest. 

No iz vlade su ozbiljni. 

Brana lažnim vijestima u Hrvatskoj trebala bi tako postati ni više ni manje nego vlada s HDZ-om na čelu. 

Od lažnih vijesti trebao bi nas braniti HDZ, stranka Ive Sanadera i Tomislava Karamarka

Od lažnih vijesti trebala bi nas braniti stranka čiji je bivši premijer, prije Andreja Plenkovića, sjetit ćete se možda - bio je to Ivo Sanader, izjavio da kreće u otvoreni rat protiv korupcije i kriminala. Tri godine kasnije uhićen je zbog najtežih korupcijskih i kriminalnih djela. 

Zadnju liniju obrane protiv lažnih vijesti drži stranka čiji je predsjednik prije Plenkovića, a ime mu je Tomislav Karamarko, tvrdio da je HDZ pokraden na izborima 2015. Ne treba ni govoriti da ovo nikada nije dokazao. 

Nedavno je, nakon što su otkrivene veze Mamićevog falsifikatora Franje Varge s vrhom HDZ-a, rekao da ga je Varga nazvao i rekao mu da ima informacije o krađi izbora. Karamarku je to bilo dovoljno da uporno u medijima plasira lažne vijesti o krađi na parlamentarnim izborima 2017. godine. 

Najveće laži HDZ-ovaca

Obranu od lažnih vijesti trebali bismo povjeriti stranci čiji su čelnici optuživali SDP za uvođenje ćirilice u Vukovar, iako je odluku o ćirilici u Vukovaru donijela HDZ-ova vlast. Kad smo već kod SDP-a, uz tu je stranku vezana još jedna lažna vijest koja se valja već godinama. Ta lažna vijest glasi da su SDP-ovci izašli iz sabornice kad se glasalo o samostalnosti Hrvatske. To se međutim nikada nije dogodilo. Tko je plasirao tu lažnu vijest? Logično, stranka čija će nas vlada sada zaštititi od lažnih vijesti. 

Bilo bi nepravedno ovdje se ne prisjetiti i HDZ-ovca koji je valjda jedini javno priznao da laže. Bio je to danas pomalo zaboravljeni Andrija Hebrang koji je za sebe rekao da ne laže, već povremeno ne govori istinu. Kad je Sanader naprasno i bez pravog razloga otišao s funkcije premijera, Hebrang je priskočio i rekao da se Sanader povukao zbog slovenske blokade pregovora Hrvatske s EU-om. Kasnije je priznao da je prevario javnost. “Ivo Sanader nije otišao zbog slovenske blokade. Taj izgovor sam mu ja izmislio”, rekao je tada Hebrang.

Od lažnih vijesti će nas braniti i Ivan Vrdoljak, autor možda i najveće laži hrvatske politike

No, iako bi se u HDZ-ovoj povijesti moglo naći laži za bogat leksikon, ne treba smetnuti s uma da će nas skupa s njima od lažnih vijesti braniti i HNS. Znate već, ona stranka čiji je predsjednik Ivan Vrdoljak, autor možda i najveće laži u suvremenoj političkoj povijesti Hrvatske.

"Petrovljev trbuhozborac Grmoja ne prestaje lagati pa tako ponovno širi fake news o dogovoru HNS-a i HDZ-a, ali ne mogu reći da me to nešto posebno iznenađuje. Lagala je ta družina i nakon potpisa javnog bilježnika, lagali su i nakon 7 jamstava, lagali su i kad su zaustavili reformu kurikuluma - pametnom dosta! Ja se svojih stavova, za razliku od ekipe koja je izrasla iz pokreta Željke Markić, Hrasta i Grozda, čvrsto i dosljedno držim - nema preslagivanja s HDZ-om!", napisao je na Facebooku šef HNS-a u svibnju 2017. Mjesec dana kasnije završio je u braku s HDZ-om, a ljubav cvjeta i danas. 

Vrdoljak je, mora se priznati, stvar ipak podignuo na višu razinu. Plasirao je lažnu vijest u kojoj je fake newsom, dakle lažnom vijesti, nazvao ono što se pokazalo istinom. 

Što je logičnije nego da nas od lažnih vijesti brane Vrdoljak i HDZ-ovci?

Što je onda logičnije nego da nas od lažnih vijesti obrane HDZ-ovci uz asistenciju Ivana Vrdoljaka i njegova HNS-a?

Kako bismo još bolje dočarali tko bi nas to trebao zaštititi od lažnih vijesti, izdvojit ćemo samo one otkada je premijer Andrej Plenković. Poznato je, naime, da se u HDZ-u ritualno odriču bivših predsjednika, a stranačka povijest iznova počinje sa svakim novim predsjednikom. 

Jedna od većih Plenkovićevih lažnih vijesti je ona o kupnji INA-e. Za Božić 2016. Plenković je izrekao po svemu sudeći lažnu vijest da Hrvatska namjerava otkupiti INA-u. Treba li uopće reći da od toga još uvijek nema ama baš ništa?

Najveći fake news ove vlade je onaj o Agrokoru

Po opsegu i beskrupuloznosti najveći fake news vlada Andreja Plenkovića je sasvim sigurno plasirala u slučaju Agrokora. I Plenković i sada bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić tvrdili su da je zakon pisan u vladi. "Lex Agrokor su pisali stručnjaci iz dvaju ministarstava, nikakvi konzultanti", izjavljivala je Dalić, što je bila, pokazali su mailovi koje je objavio Index, apsolutna laž. Tvrdila je i da su autori zakona na njemu radili besplatno. No svi su bili zbrinuti, ili u radili za Agrokor nakon što je za povjerenika imenovan Ante Ramljak, ili im je bio ponuđen konzultantski ugovor.  

Istinite vijesti o grupi Borg koja je zapravo pisala zakon iz vlade su reciklažom i na sve ih načine pokušavali relativizirati. Plasirali su i lažnu vijest da Lex Agrokor nije imao alternativu, i to iako je postojao konkretan alternativni plan za spas Agrokora - tzv. New Deal. Tvrdili su da građani neće plaćati dug Agrokora, iako su prema nekim izračunima državne institucije i tijela u vlasništvu države na Agrokoru izgubili preko 1,2 milijarde kuna. 

Besramno lagali i o borbenim avionima

Najsvježiji je primjer svakako onaj besramnih laži u slučaju propale kupovine borbenih aviona F-16 od Izraela. I HDZ-ov ministar obrane Krstičević i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, na tu funkciju izabrana kao kandidatkinja HDZ-a, tvrdili su da ne postoji non paper, neslužbeni dokument kojim su Amerikanci upozoravali da Izrael neće dobiti suglasnost za prodaju modificiranih aviona F-16 Hrvatskoj. 

Index je međutim, objavom dvaju mailova koje je primio Krstičevićev pomoćnik, dokazao da su Amerikanci višestruko upozoravali MORH na vrlo izglednu propast posla. Telegram je objavio da je u MORH-u o tim mailovima održan i sastanak te da ne postoji način na koji Krstičević to nije mogao znati, a da je Kolindi non paper, dakle dokument za koji tvrdi da ne postoji, američki ataše donio na Pantovčak. Krstičević i dalje tvrdi da nije imao pojma ni o čemu, plasira priču da je u MORH došlo tisuće emailova i pokušava ih relativizirati, a Kolinda šuti. 

Da ne postoje laži, bi li HDZ uopće bio na vlasti?

Ovo su samo najgori i najpogubniji primjeri lažnih vijesti i laži koje je plasirala vlada, u moru sličnih primjera. Na primjer onoga da je Plenković prema Grmoji napravio dva-tri koraka, a ne prošao skoro pola sabornice, i da je podivljao zbog optužbi za veleizdaju, a ne jer mu je mostovac spomenuo anemiju.

Pravo pitanje stoga nije je li vijest o tome da HDZ-ova vlada kreće u rat protiv lažnih vijesti - lažna vijest. 

Pravo je pitanje bi li HDZ da nema laži uopće bio na vlasti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara