Index doznaje tko je Oreškoviću platio put u Austriju

Index doznaje tko je Oreškoviću platio put u Austriju

Foto: FAH

"DA, MI SMO platili putovanje i smještaj za Tihomira Oreškovića u austrijskom Kitzbühelu", potvrdili su nam danas popodne iz sjedišta HDZ-a. Naime, Orešković se danas našao u austrijskom Kitzbühelu, gdje je razgovarao s nekolicinom međunarodnih ulagača koji su najveći financijeri hrvatskog duga.

> Orešković i Vujčić osvojili financijske elite: Hrvatski duo u Kitzbühelu ostavio sjajan dojam?

No, pitanje je kako se Orešković, za sada mandatar buduće Vlade, uopće našao na tom zatvorenom sastanku u poznatom austrijskom skijalištu i s kime je zapravo razgovarao?

HNB nema pojma

Naime, tvrdi se kako se budući mandatar nalazi na konferenciji o ulaganjima u istočnu i srednju Europu, no zapravo se radi o zatvorenom druženju bankara i guvernera koje godinama organizira Unicredit banka, inače vlasnica Zagrebačke banke. Druženje je zatvorenog tipa, a obično okuplja predstavnike narodnih banaka europskih zemalja, zaposlenike ministarstava financija iz EU-a te dio osoblja MMF-a. Guverner Boris Vujčić već godinama odlazi na ta druženja, pa je tako otišao i ove godine. No, o Oreškoviću HNB nema pojma. 

"Mi nemamo apsolutno nikakvih podataka o Oreškovićevom boravku u Kitzbühelu. Ne znamo tko ga je ondje zvao niti u kojem je svojstvu. Mi njegov dolazak nismo organizirali", rekli su nam danas iz Hrvatske narodne banke (HNB) odgovarajući na upit Indexa.

HDZ: Zvao ga je organizator

Zanimljivo je za naglasiti kako su HDZ-ovi mediji kritizirali guvernera Borisa Vujčića kada je prošle godine otišao upravo na tu konferenciju u Kitzbühel te su tvrdili da se Vujčić ondje ide samo skijati. No, u HDZ-u danas tvrde da je riječ o izuzetno bitnom sastanku.

"Orešković se tamo nalazi jer je dobio poziv organizatora", tajnoviti su iz HDZ-a. To bi značilo da je Orešković dobio poziv ili Unicredita ili Zagrebačke banke, što je informacija od javnog interesa s obzirom da je ipak riječ o budućem premijeru zemlje u kojoj posluje ta banka.  

Iz MOST-a nam kažu kako nemaju detalja o odlasku Oreškovića u Austriju.

"Petrov se našao s Oreškovićem, a tom prilikom budući mandatar mu je rekao da smatra da bi bilo potrebno da ode u Austriju kako bi se što prije počelo raditi na smanjenju javnog duga i poboljšanju kreditnog rejtinga. I to je sve", kažu nam iz sjedišta MOST-a.

Nitko nema pojma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Saboru kažu da nemaju apsolutno nikakvih podataka o Oreškovićevom odlasku u Kitzbühel.

"Orešković nije saborski zastupnik te vam ne možemo odgovoriti na ovaj upit", rekli su nam iz Sabora.

Ni jedna institucija danas nam nije znala odgovoriti što se to točno održava u ovom austrijskom skijalištu. O važnosti skupa govori i činjenica da organizator Unicredit o ovom druženju nije dao nikakvu obavijest, pa ni na svojim službenim stranicama.

Davor Huić, član ekonomskog vijeća hrvatske predsjednice i izvršni direktor udruge poreznih obveznika "Lipa", smatra kako ne bi trebalo biti sporno čak i da se radi o neformalnom druženju.

Dobro je da se odlazi i na te neformalne sastanke

"Orešković je prvenstveno financijer i on tako nastupa kako bi riješio problem. Dobro je da odlazi i na takva neformalna druženja financijaša, koji su nama izuzetno bitni. Glavni je cilj popraviti imidž Hrvatske u tim krugovima. Time on signalizira domaćoj i stranoj javnosti da će sređivanje javnih financija biti u centru pažnje nove hrvatske vlade.

Do sada nismo imali takvog premijera kojem su prioritet financije", tvrdi Huić, dodajući kako je sada najbitnije pokazati da Hrvatska može ostvariti gospodarski rast i zaustaviti deficit te to tako isto prikazati onima koji su najveći financijeri hrvatskog duga.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara